Apolitični

Pandemija je udarila i na industriju pokretnih slika: Trebamo li se zbilja bojati da ćemo ostati bez novih filmova i serija?

Netflix i ostali streaming igrači tvrde da nećemo jer na lageru imaju dovoljno snimljenog materijala do kraja sljedeće godine, ali priča je ponešto drugačija s ‘regularnim’ filmskim i televizijskim produkcijama…

Imamo što gledati, ali…

Snimljene epizode, pa čak i neke snimljene serije i dalje pristižu, posebice na streaming servise poput Netflixa i HBO-a, ali s pandemijom koja ne pokazuje znakove jenjavanja i s protuepidemijskim mjerama koje se zbog toga ne mogu dovoljno popustiti, rijetko tko snima nešto novo. Zbog toga se sve češće počelo postavljati pitanje – hoćemo li uskoro ostati bez sadržaja za gledanje?

‘Što se mene osobno tiče, nema tog straha’, rekao mi je neki dan jedan prijatelj. ‘ U zadnjih desetak godina snimljeno je toliko dobrih serija da čak ni fanatici poput nas to sve nisu mogli pogledati. Nema šanse da mi ponestane materijala za gledanje!’ 

Osim u kreativnom smislu, nove serije i filmovi potrebni su i zbog financijskih razloga – oglašivači će većinom zbog njih plaćati vrijeme za reklame koje je TV mrežama potrebno da bi preživjele i snimale još serija. Distribucija u kinodvorane, popratne igračke, materijali, plakati, promocije, nastupi na festivalima i konvencijama te ceremonijama dodjela nagrada događaju se uglavnom samo uz nove filmove i producenti će ulagati uglavnom samo u one uz koje vide i taj, ‘izvanfilmski’ uspjeh filma. A sve je to pod novonastalim okolnostima došlo u pitanje.

Kako će to utjecati na budućnost filmova i serija?

U stranim su medijima već počele i spekulacije o tome kako će pandemijske okolnosti utjecati na buduće načine snimanja filmova i serija i znači li to povratak velikih ‘compoundova’, odnosno zatvorenih setova na kojima se ekipa praktički stavlja u karantenu tijekom snimanja. Dosta se govori i o tome da će pandemijska isksutva utjecati i na vrstu TV serija koje će se snimati, odnosno o tome da će se preferirati one serije koje se mogu lakše prekinuti pa nastaviti nakon dulje pauze, serije koje će zahtijevati manji broj likova i setova.

No kao i kod svega ostaloga u vezi s ovom pandemijom, ni ovdje nema konačnih odgovora, prognoza ni točnih predviđanja jer nitko nema sličnog prijašnjeg iskustva pa ni odgovora i plana za ovakvu kriznu situaciju. 

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay