Apolitični

Pandemija je povećala socijalne nejednakosti. Od virusa više obolijevaju siromašni

Knjigu ‘Čovjek je čovjeku virus‘ najpoznatije slovenske filozofkinje izdala je Naklada Ljevak

O novim oblicima nasilja u novonormalnom vremenu, o postistinama, dezinformacijama kojima tepamo da su “lažne vijesti”, o moraliziranju, referirajući se na FreudaLacana i gomilu suvremenih analitičara čovjeka i društva, o koronaprofiterima, o testu solidarnosti i tome kako smo na njemu od ožujka 2021. naovamo prošli, piše Slovenka, sociologinja i filozofkinja svjetskog glasa Renata Salecl u knjizi marketinški, ali i porukom dobro osmišljena naslova “Čovjek je čovjeku virus” (prijevod Anita Peti-Stantić, Ljevak).

“Problem suvremenog društva je u tome što pojedinac često ima osjećaj da od svog života može učiniti sve što želi i da ima nevjerojatne mogućnosti “imati sve” samo ako se oko toga dovoljno potrudi.” Hrvatskog je čitatelja, da spomenem, ovdje dovoljno podsjetiti da živi u zemlji koja ima jednu od najslabijih vertikalnih prohodnosti u cijeloj Europi. Drugim riječima, djeca rođena u radničkoj obitelji u Hrvatskoj imaju frustrirajuće, kriminalno male šanse završiti fakultet i profesijom promijeniti svoj socijalni status. Bitno manje negoli njihovi vršnjaci rođeni u višim socijalnim slojevima. Toliko o “jednakosti šansi” u nas.

Korona pandemija je dodatno povećala socijalne nejednakosti. Od virusa više obolijevaju siromašni, oni koji si ne mogu priuštiti ni socijalnu distancu, kamoli karantenu, a kad obole nemaju novca za liječenje. Bogatiji se sklone, kao u doba karantene, kad se diljem Italije i Francuske javnost obrušila na bogataše koji su selili u njihove ladanjske kuće i vikendice. Zanimljiv je primjer Leile Slimani Marie Darrieussecq koje su otišavši iz Pariza u raskošne vikendice u ruralnoj Francuskoj o tome govorile u novinama, opisivale svoje živote.

Hoće li doći do većih pobuna i hoće li one dovesti do radikalnih društvenih promjena te može li pandemija dovesti do poboljšavanja ekološke situaciju i kako u svemu tome sačuvati demokraciju neka su od pitanja na koja u jesen 2021. nemamo jasnog odgovora.

Oboljele od covida, kojih je sve više, tvrtke polako zamjenjuju robotima.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay