Apolitični

Pametni gradovi i održivost: Bolji život u urbanim sredinama postaje stvarnost

Stručnjaci se slažu: neki se grad može smatrati pametnim onda kada se javni i privatni sektor služe tehnologijom i međusobno surađuju na dobrobit građana radi ekološke održivosti i blagostanja

Današnja tehnologija i njezin napredak daju nam mogućnosti kojima možemo unaprijediti našu svakodnevicu, no samo unaprijeđenje tehnologije nije dovoljno za osiguranje napretka. Izazovi s kojima se suočavamo – rast populacije, globalno zagrijavanje i ubrzana urbanizacija zahtijevaju od nas da se resursi koje imamo upotrebljavaju učinkovito tj. da imamo povezan i održiv okoliš.

Pametni su gradovi nešto što se nazire već dulje vrijeme. Sada, zahvaljujući napretku umjetne inteligencije, 5G mreža, tehnologija računalstva u oblaku, obrade velikih količina podataka i interneta stvari očekivanja korisnika polako postaju stvarnost. Stručnjaci se slažu: neki se grad može smatrati pametnim onda kada se javni i privatni sektor služe tehnologijom i međusobno surađuju na dobrobit građana radi ekološke održivosti i blagostanja.

Stvaranje budućnosti

Pokretane umjetnom inteligencijom (AI), zasebne platforme za upravljanje energijom, pametnim zgradama i sigurnošću, zajedničkim radom stvaraju sinergiju i učinkovitost. One omogućuju upraviteljima zgrada da, s pomoću aplikacije, u stvarnom vremenu upravljaju funkcijama poput hlađenja, kvalitete zraka, kontrolama pristupa, pouzdanosti napajanja i protupožarnih alarma.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay