Apolitični

Palača Tripalo, sinjski kulturni spomenik

Sinj, u srcu Dalmatinske zagore, na 320 metara nadmorske visine, 30 km udaljen od Jadranskoga mora. Okružen je planinskim ljepoticama Kamešnicom, Svilajom i Dinarom, na rubu plodnoga Sinjskog polja kojemu život udahnjuje bistra i studena Cetina.
U njegovom središtu utisnuta je povijesna i sakralna ljepota koju upotpunjuje palača Tripalo izgrađena u 19. stoljeću, kraj crkve Čudotvorne Gospe Sinjske. Pripada poznatoj sinjskoj obitelji Tripalo.

 

Sjeverno pročelje bogato je dekorirano klesarskim ukrasima – profiliranim kamenim vijencima, neostilskim balkonom te bogato profiliranim završnim vijencem i tavanom ukrašenom heraldičkim poljima. Kuća je sačuvala izvornu dispoziciju prostora, a na prvom katu i inventar iz vremena gradnje (namještaj, zavjese, rasvjetna tijela). Nadalje, ima prostran svođeni podrum. S južne strane prostire se vrt izvorno uređen u zakašnjeloj baroknoj shemi i staklenik za biljke. Danas je zbog svoje vrijednosti zaštićeni spomenik kulture. Na kući je ploča s natpisom „Kamen iz Glavice svetoga Nikole kod Selaca na Braču, kamenodjelac Nikola A. Štambuk. Prijateljstvo draže mi od zlata, prijatelju otvorena vrata 1883.“

Izvor: visitsinj.com
Više u kategoriji: Kulturna baština
D. Šabić, mag. nov.