Apolitični

Pad Hrvatske na DESI (indeks gospodarske i društvene digitalizacije) indeksu

Kada je još 2014. godine Europska komisija krenula pratiti napredak država članica u digitalizaciji kako javnog tako i privatnog sektora, spremnosti građana i korištenju digitalnih tehnologija postalo je jasno da je i politika shvatila važnost za budućnost. Tako je i nastao DESI indeks odnosno Indeks gospodarske i društvene digitalizacije. Danas su to godišnji izvješća, a u ovom posljednjem objavljenom rije nekoliko mjeseci Hrvatska je među 27 država članica EU-a na 21. mjestu.

Rezultat na DESI-ju za Hrvatsku, od 2017. do 2022., povećavao se neznatno više od istog za cijelu Uniju, što svakako dokazuje da je riječ o pozitivnom, ali ipak nedovoljnom pomaku.

Analitičari procjenjuju, a to vidimo i svaki dan u razgovoru s tvrtkama, ali i javnim sektorom da unatoč dobrim rezultatima u digitalnim vještinama, i dalje postoji manjak stručnjaka za IKT čiji je udio u radnoj snazi u Hrvatskoj manji od prosjeka Unije. U javnoj upravi problem su plaće tako da se rijetki odlučuju na rad u javnoj upravi jer su plaće i više od 30 posto niže negoli u privatnom sektoru.

Nedostatak stručnjaka znatno utječe na integraciju digitalnih tehnologija u poduzeća, zbog čega poduzeća, posebno mala i srednja, ne mogu u potpunosti iskoristiti potencijal digitalne transformacije. U poduzećima je problem jer mnoga od njih zbog svoje veličine nemaju informatičare nego po potrebi koriste usluge drugih tvrtki. Pritom treba naglasiti da još uvijek ne postoji svijest da IT rješenja nisu trošak nego u ulaganje u povećanje produktivnosti.

Cijeli članak možete pročitati na: ictbusiness.info

Foto: Pixabay