Apolitični

Ožujak nosi 7. Sajam otočnih proizvoda i Škraping 2016.

7. Sajam otočnih proizvoda održat će se u Tkonu na Mulu za vrijeme manifestacije Škraping Tkon – otok Pašman 2016. 5. ožujka 2016. (subota) u 10:00 sati i 6. ožujka 2016 (nedjelja) u 8:00 sati. Cilj organizacije sajma je poticanje razvoja otočne proizvodnje, očuvanje otočne tradicije i autohtonosti te brendiranje proizvoda kroz prestižnu oznaku Hrvatski otočni proizvod kojeg je nositelj i Škraping od 2010. g.
Na području Općine Tkon 14 proizvoda označeno je oznakom „Hrvatski otočni proizvod”, od toga 2 nematerijalna proizvoda: manifestacija Škraping i pučko crkveno pjevanje koje izvode pučki pivači crkve sv. Tome Apostola. Na otoku Pašmanu je preko 30 proizvoda i suvenira označeno oznakom HOP (iz mjesta Tkon, Kraj, Pašman i Neviđane), te drugu godinu zaredom otok Pašman osvaja najviše oznaka HOP-a koju dodjeljuje Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU.
Na Sajmu otočnih proizvoda očekuje se nastup preko 40 izlagača i to otočnih izlagača s gotovo svih jadranskih otoka, te se ovaj sajam ubraja u najveće sajmove ovakve vrste u Hrvatskoj.
Kao posebni gosti sajma nastupit će izlagači iz talijanske regije Molise -Moliški Hrvati sa svojim tradicionalnim proizvodima, moliška udruga „Jedna Musika”, udruga „Hrvatsko-talijanski Mozaik Rim” te češko-slovačka udruga „Oko Jadrana”. Na sajmu će također nastupiti i PZ Masvin iz Polače, OPG Zvonimir Marin iz Drniša s ponudom drniškog pršuta, OPG Raspović iz Zadra te brojni drugi gosti.
Za izlagače sajma u subotu, 5. ožujka, organizirana je zajednička večera s nastupom Klape u restoranu „Đardin” u Tkonu od 17:00 sati s podjelom zahvalnica, a od 20:00 sati u restoranu „Sovinje”. U sklopu proglašenja pobjednika Škrapinga 2016. dodijeliti će se i Diplome za najbolji otočni proizvod i suvenir.
U nedjelju od 9:30 do 10:00 sati održat će se predavanje na temu: „Hrvatski otočni proizvod – Inventivni pristup otočnim proizvodnjama: lokalna znanja i iskustva”, predavač: Ljubica Ajduković Ugarković, univ. spec. publ. admin., dipl. pol. voditeljica Službe za politiku razvoja otoka, Centar za kulturu Tkon, od 10:00 do 11:00 sati održat će se predavanje na temu: „Vrijednost tradicijskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda”, predavač: Jakov Kolega, dipl. ing. agr., Centar za kulturu Tkon, 11:00 -12:30 predviđen je obilazak nositelja oznake HOP otoka Pašmana (posjet OPG Rozalinda Banić u Kraju i OPG Nataša Burmeta, Neviđane) te posjet benediktinskom samostanu Ćokovac u Tkonu, jedinom muškom benediktinskom samostanu u Hrvatskoj.
Na manifestaciji će nastupiti KUD „Kunjka” iz Tkona, KUD „Sv. Luka” iz Ždrelca, kunjske mažoretkinje, dječji zbor „Kunjski ćoci” i mandolinski orkestar iz Tkona.
Organizatori Sajma: JKU „Prvenj”, TZ Općine Tkon i Općina Tkon pozivaju sve iz Dalmacije, ali i drugih krajeva Hrvatske da im se u ožujku pridruže na Sajmu otočkih proizvoda i Škraping manifestaciji koji uistinu na poseban način promoviraju ovaj dio Jadrana.

Više u kategoriji: Gospodarstvo; Turizam

Izvor i foto: Dino Smoljan /Škraping Tkon – Otok Pašman/
D. Šabić, mag. nov.