Apolitični

Ozonski omotač će se potpuno oporaviti od ljudskog utjecaja

Nakon niza loših, donosimo i dobre vijesti iz područja ekologije: UN-ov program zaštite okoliša predviđa da će se ozonski omotač Zemlje potpuno oporaviti i pomoći pri kontroliranju globalnog zatopljenja

U rubrici ekologija gotovo redovito pišemo o katastrofalnim posljedicama klimatskih promjena, rastućem problemu globalnog zatopljenja i emisija štetnih plinova, no s vremena na vrijeme u tom se području pojavi i poneka dobra vijest. Naime, nakon 2018. godine i prvih naznaka da se Zemljin ozonski omotač počeo oporavljati od štetnog ljudskog utjecaja, sada UN-ov program zaštite okoliša objavljuje još pozitivnije podatke: ozonski sloj oko Zemlje na putu je potpunog oporavka.

Zabrane su urodile plodom

Potpuno “zacjeljivanje” ozonskog omotača, odnosno zatvaranje i posljednjih ozonskih rupa, prema sadašnjem bi se tempu trebalo dogoditi unutar sljedeća četiri desetljeća. To je u skladu s očekivanjima i bit će vrlo značajno u borbi protiv globalnog zatopljenja. Stručnjaci, koje je okupio UN-ov panel, kažu kako će oporavak ozonskog omotača pridonijeti manjem zagrijavanju Zemlje s oko 0,5°C.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr