Apolitični

Oživljuje rimska cesta u Trilju

Povijest triljskog kraja jako je zanimljiva, a i dalekosežna. Jedan njen djelić vezan je uz rimsku cestu na položaju Samoleč. Upravo će ona biti promovirana na prezentaciji koju priprema i organizira Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije. Njen direktor, Joško Stella, potvrđuje promociju za utorak, 19. 04. 2016. s početkom u 11,00 sati.


Cesta na Samoleču danas je sačuvana u dužini od otprilike 500 m, dok se njena širina uglavnom kreće u rasponu od 4 do 6 m. Na pojedinim dijelovima vidljivi su ostaci kaldrme s pripadajućim rubnicima i podzidama, te isto tako kolotečine kao materijalni dokaz intenzivnog kolskog prometa na ovoj cestovnoj dionici tijekom antike.

Antički magistralni pravac na položaju Samoleč drugi je u nizu provedbe projekta arheološkog turizma Rimske cestovne komunikacije Srednje Dalmacije. Nositelj je Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, dok su Grad Trilj i Muzej triljskog kraja partneri na projektu. Čišćenje terena uz arheološki nadzor na promatranom lokalitetu provedeno je tijekom lipnja i srpnja 2015. Budućim arheološkim istraživanjima lokalitet će se znanstveno valorizirati te s obližnjim vojnim logorom Tilurijem uobličiti u jedinstveni povijesni kontekst zaštićene kulturne baštine Trilja i županije.
Pozvani ste na prezentaciju dijela prošlosti Trilja, malog gradića na Cetini koji je uz bogatu povijesno-kulturnu baštinu prepoznatljiv i po svojim gastro-kulinarskim specijalitetima.

Više u kategoriji: Turizam; Kulturna baština
D. Šabić, mag. nov.