Apolitični

Oživljavanje Winnetoua u Starigradu

Film o svjetski poznatom Winnetou ponovno nas, zahvaljujući skorašnjem događaju, nagoni na razmišljanje o toj indijanskoj ikoni čiji su se kadrovi za potrebe filma jednim dijelom snimali i kod nas. I zato Starigrad Paklenica od 2. do 6. lipnja postaje mjesto gdje u prvi plan dolazi „tradicionalni susret ljubitelja Karla Maya i filmova o Winnetou”. Prisjetimo se činjenice kako je starigradsko područje rado posjećuju filmofili i turisti svih ovih 50 godina nakon snimanja jer su baš ovdje odabrane lokacije kao najatraktivnije u svijetu za snimanje ovog filmskog uratka. Tu uključujemo nacionalne parkove Paklenica, Plitvička jezera i Krka, Velebit, Zrmanja. Nekada je postojao i motel Paklenica, preteča današnjeg hotela Alan, gdje je za vrijeme snimanja filma u njemu bila smještena filmska ekipa, a koji i danas posjećuju ljubitelji i fanovi Winnetoua. Jedan dio hotelskog prostora preuređen je u izvorni interijer i služi kao kao stalna izložba posvećena ovom kultnom filmskom serijalu.
Manifestacija u lipnju posvećena je 50. obljetnici 3. filma, a to su Winnetou III, Old Surehand i Der Oelprinz, programski je prilagođen. Tijekom petodnevnog druženja u Starigradu, sudionici i gosti programa posjetit će filmske lokacije na Velebitu, u okolici Splita, Obrovca i Trogira, a društvo će im praviti kaskaderi, glumci i drugi članovi tadašnje filmske ekipe, a sve uz podršku country glazbe, video projekcije filmova na velikom platnu i to na originalnoj, stvarnoj lokaciji mjesta Modrič gdje će biti postavljena i izložba slika i fotografija.
Ovakav i drugi događaji proslavili su ljepote starigradskog kraja koje će uskoro „osvanuti” i u drugim filmskim ostvarenjima budući da u Paklenici uskoro kreće snimanje belgijskog filma Uzvodno rijekom, a potpisana je realizacija o produkciji i snimanju nova tri filma o povijesnom Winnetouu.
Više u kategoriji: turizam, kultura
D. Šabić, mag. nov.