Apolitični

Oživjela „Zaboravljena Dalmacija na starima razglednicama” Igora Goleša

U maloj dvorani Doma kulture, proteklog vikenda predstavljena je monografija „Zaboravljena Dalmacija na starim razglednicama” Igora Goleša.

Na samom početku ispred organizatora Ustanove u kulturi Blatski fižuli prisutnima se obratila Ivana Sardelić zahvalivši se svima na dolasku, ali i samom autoru kojeg je kratko predstavila i upoznala prisutne s knjigom koja se predstavlja.Igor Goleš kao urednik monografije, kako ju je on nazvao „Dalmatinske kartolinske kolekcionarske biblije” opisao je put nastajanja monografije od ideje do realizacije.

Oživjela „Zaboravljena Dalmacija na starima razglednicama” Igora Goleša

Prije nekoliko godina krenuo je u jedan vrlo zanimljiv publicistički projekt objedinjavanja najzanimljivijih, najvrjednijih i najstarijih kartolina s našeg područja. Pohranio ih je među stranice svoje bogate 3,5 kilograma teške, impresivne knjige, istinskom kolekcionarskom blagu. Uz pomoć kolega, ljudi koji se isto tako pažljivo,strpljivo bave ovim hobijem, imao je prigodu pogledati neke od najvrjednijih zbirki kartolina iz privatnih arhiva. A onda uz pomoć istih tih ljudi, brojne od tih papirnatih podsjetnica na život težaka i ribara, cara i seljaka trajno ukoričiti.


– Postoje stotine zbirki razglednica u Hrvatskoj i izvan nje, koje čuvaju dalmatinsku kulturnu baštinu. Zašto? Jer su razni fotografi iz Europe, od Beča, Budimpešte, Trsta, Praga, kao i kolege im, nepoznati lokalni amateri, danas nepoznati široj javnosti, obilazili mala sela i gradove Dalmacije, te izrađivali razglednice u malim nakladama. Od nekoliko desetaka do nekoliko stotina primjeraka, koje su se potom prodavale po knjižarama, gostionicama i trgovinama. (I. Goleš)


– Poput najfinije čipke isprepletene otocima, planinama i kršom Dalmatinske zagore, ukrašene bezbrojnim spomenicima kulture stoljećima nadograđivanim u gotičkim, renesansnim, baroknim i secesijskim notama, ona svoju prvu pravu suvremenu propagandu doživljava s prvom pojavom fotografije, dok će se krajem 19. stoljeća pojaviti i još trendu svjetskim okvirima koji će Dalmaciju, njezina sela i gradove te život njezinih stanovnika približiti široj javnosti na svim stranama svijeta. Taj novi moderni medij je dopisivanje putem razglednica”, iz uvodne riječi glavnog urednika monografije „Zaboravljena Dalmacija na starim razglednicama” Igora Goleša.