Apolitični

Oživjela rimska cesta na području Trilja

Cestu je otvorio saborski zastupnik i gradonačelnik Trilja Ivan Šipić u pratnji direktora Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joška Stelle, voditelja projekta Lina Ursića, direktorice triljske Turističke zajednice Andrijane Ivković i ravnateljice Muzeja triljskog kraja Angele Tabak.
Cesta na Samoleču sačuvana je u dužini od otprilike 500 m, dok se njena širina uglavnom kreće u rasponu od 4 do 6 m. Na pojedinim dijelovima vidljivi su ostaci kaldrme s pripadajućim rubnicima i podzidama, te isto tako kolotečine kao materijalni dokaz intenzivnog kolskog prometa na ovoj cestovnoj dionici tijekom antike.
Antički magistralni pravac na položaju Samoleč drugi je u nizu provedbe projekta arheološkog turizma „Rimske cestovne komunikacije Srednje Dalmacije”, čiji je nositelj Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, dok su Grad Trilj i Muzej triljskog kraja partneri na projektu.


Direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Joško Stella, kazao je kako je ovo druga rimska cesta otvorena u našoj županiji, a prva je otvorena od Klisa do Dugopolja.
– Sve je to dio transverzale koja ide od Salone, odnosno od Solina, pa do Tilurija. Ona se račva još u nekoliko mjesta. Ono što je ovdje jako važno je to da se ova druga rimska cesta Samoleč nadovezuje na rimski vojni logor Tilurij, a isto tako u Trilju imamo utvrde, imamo muzej, imamo sve. Tako da se može napraviti jedan logičan i vrlo zanimljiv izlet iz Splita preko Salone, Klisa do Trilja, upravo vezan uz rimsku povijest i rimske ceste. To je ono što smo htjeli, povezati i napraviti jedan konkretan turistički proizvod. Mislim da smo u tome uspjeli, a sada je na turističkim agencijama da odrade posao do kraja.
Joško Stella u nastavku je istaknuo kako projekt rimskih cesta u Splitsko-dalmatinskoj županiji, kojih ima oko 800 km, ide dalje.
– Želimo najistaknutija mjesta prezentirati javnosti, napraviti jednu priču koja se temelji na istinitim događajima, na povijesti. Mislim da je naša povijest prebogata i zaslužuje da se o njoj priča i da na osnovu nje i danas ljudi žive uz pomoć turizma. – naglasio je Stella.
Voditelj projekta „Rimske cestovne komunikacije Srednje Dalmacije” Lino Ursić istaknuo je kako je otvaranjem rimske ceste na području Samoleč dobiveno novo kulturno dobro važno za Trilj, našu županiju, ali i cijelu Hrvatsku.
– Ono što je izuzetno važno u cijeloj priči je da se cijeli projekt temelji na stvarnim, fizičkim rimskim cestama. Dakle, nije riječ o virtualnim cestama nego o pravom projektu rimske cestovne komunikacije. Ovo je izuzetno važna komunikacija koja se račvala u Dugopolju i pored Biska dolazila na dva nova račvišta. Jedan je vodio na Pons Tulirij, a drugi ovdje gdje se sad nalazimo, direktno na rimski vojni logor. Dakle, vojni logor se spajao na Salonu.’


Otvarajući rimsku cestu na Samoleču, saborski zastupnik i gradonačelnik Trilja Ivan Šipić kazao je:
– Trilj se polako, ali sigurno otkriva i želi se pozicionirati na turističkoj karti kao jedna nova priča, nova destinacija. Pons Tulirij je već više od 20 godine predmet istraživanja i naš Muzej sad već ima problem gdje smjestiti sve to što se pronađe i kako napraviti postav. Imamo slatke brige na koji način sve to skupa predstaviti javnosti.
Dodao je kako će se za to pobrinuti Turistička zajednica grada Trilja i Muzej triljskog kraja, a Grad Trilj uvijek će im biti podrška.
Napomenimo kako je otvaranje rimske ceste na Samoleču uveličala grupa Trilja odjeveni u odore rimskih legionara.

Više u kategoriji: Kulturna baština
Izvor i foto: ferata.hr