Apolitični

Ozelenjivanje: Brzopleto donesena rješenja pretvaraju zelenu agendu u farsu

Nerijetko su pravila u službi borbe protiv klimatskih promjena nedovoljno promišljena i istražena, što je medvjeđa usluga borbi protiv klimatskih promjena i dovodi u pitanje njezinu smislenost. Uvođenje papirnatih slamki i neodvojivih čepova, forsiranje električnih vozila, ograničavanje poljoprivredne aktivnosti, zabrana plastičnih vrećica i plinskih bojlera, obvezna zamjena klasičnih žarulja fluorescentnima i nerealni rokovi za zelenu tranziciju samo su neki od primjera politika ‘iz ruke‘

Bez ugljikova dioksida nema života: biljke ne rastu, ljudi ne postoje jer samim žvakanjem, tj. hranjenjem, ispuštamo CO2 iz tijela. Pa kako onda net zero kao jedan od ključnih ciljeva zelene politike Europske unije? Kako bez CO2 kad je jedan od najvažnijih plinova za život? Bez njega nema ničega. Međutim, taj plin postao je svjetski neprijatelj broj 1 te ga se na sve načine želi ukloniti iz atmosfere. Jadni CO2 ​kriv je za sve, a ljudi, koji ga ispuštaju, sukrivci su koje treba naučiti kako se ponašati da bi spasili planet Zemlju.

Diži paniku

Valjda samo čovjeku može pasti na pamet da je toliko važan da znatno utječe na Zemlju i klimu pa se onda u nju želi i petljati. Priroda i klima mijenjaju se već četiri i pol milijarde godina. Prvi Homo sapiensi počeli su se pojavljivati prije otprilike dvjesto tisuća godina, a posljednjih dvjesto postoji industrija koja onečišćuje i toliko utječe na planet da je Greta Thunberg 2018. rekla da imamo još samo pet godina života na Zemlji jer će nas fosilna goriva dokrajčiti. Pa, Greto, još smo tu.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay