Apolitični

Oxford: Imunitet krda je nemoguć. Prestanimo s masovnim testovima

Znanstvenici su zaključili kako je došlo vrijeme da se prihvati činjenica da ne postoji metoda koja bi zaustavila širenje virusa

Delta varijanta koronavirusa umanjila je svaku šansu za postizanjem kolektivnog imuniteta, zaključio je panel stručnjaka koji uključuje i šefa tima za razvoj “Oxfordskog cjepiva” koje proizvodi AstraZeneca. Osim toga, pozvali su da se prekine masovno testiranje kako bi Britanija mogla početi živjeti s covidom, javlja Telegraph.

Znanstvenici su pred britanskim parlamentarnim odborom zaključili kako je došlo vrijeme da se prihvati činjenica da ne postoji metoda koja bi zaustavila širenje virusa kroz cijelu populaciju te da tu ne pomaže praćenje ljudi s blagim simptomima.

Profesor Andrew Pollard, koji je vodio Oxfordov tim za cjepivo, rekao je kako je jasno da delta varijanta može zaraziti i cijepljene ljude, što je onemogućilo postizanje kolektivnog imuniteta, čak i uz visoku procijepljenost.

Ovaj istup stručnjaka uslijedio je nakon što je Angela Merkel prva u Europi najavila kraj besplatnog testiranja u Njemačkoj od 11. listopada kako bi potaknula građane na cijepljenje.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay