Apolitični

Na ovogodišnjem Noćnjaku 440 uzoraka maslinovih ulja

Na jubilarnoj 20. međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara “Noćnjak 2018.”, koja će se sredinom sljedećeg tjedna održavati u Vodicama, očekuje se rekordnih 440 uzoraka maslinova ulja te 45 proizvoda od maslina, rečeno je u srijedu na konferenciji za novinare u Splitu.

Manifestaciju organizira Zadružni savez Dalmacije čiji predsjednik Lordan Ljubenkov ističe da je ova maslinarska godina izvanredna kakvoćom, pa je donijela najbolja maslinova ulja koja mogu opravdati visoku cijenu.

Na natjecanje su ove godine po njegovim riječima prijavljene 123 pakovine maslinovog ulja. To raduje, s obzirom da je jedan od ciljeva manifestacije poticati maslinare i uljare da proizvode mala pakiranja, prezentiraju ih i ponude priču oko proizvoda, kako bi cijenu opravdali izgledom i kakvoćom.

Noćnjak 2018. se otvara pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u Hotelu Olympia u Vodicama 15. ožujka i trajat će do 18. ožujka.

Tijekom tri dana programa održat će se stručna predavanja, praktične radionice, degustacije, sajam opreme za maslinarstvo i uljarstvo, kao i izložba maslinovih ulja i proizvoda od masline.

“Veliki poticaj je turizam, pa možemo lakše distribuirati ulje. Kako turizam raste vidimo da raste i broj pakovina. Sada se trebaju pratiti napori maslinara i uljara da se Hrvatska još snažnije upiše u maslinarsku kartu svijeta kao ekskluzivni butik za maslinova ulja”, kazao je Ljubenkov.

Cijena, kvaliteta i pakovina su po njegovim riječima tri bitna elementa koja otvaraju vrata maslinarima i uljarima, ali i onima koji razmišljaju bi li ušli u maslinarstvo.

“Držimo da je mnogo egzistencijalnih rješenja u malim mjestima u ruralnim sredinama upravo u bavljenju maslinarstvom”, kazao je Ljubenkov.

Cijeli članak možete pročitati na: agrobiz.vecernji.hr

Foto: Shutterstock