Apolitični

Ovo su tri najveće favoritkinje za prvu ženu na Mjesecu

Među devet žena koje je NASA odabrala za Artemis program, tri astronautkinje se izdvajaju za misiju s ljudskom posadom 2025. godine.

NASA je odabrala 18 astronauta za Artemis misiju povratka čovjeka na Mjesec, odnosno 9 žena i 9 muškaraca, koji će biti odabrani za nove šetnje površinom našeg prirodnog satelita i možda gradnju prve stalne ljudske naseobine.

Uvidom u biografije 9 “Artemis dama”, došli smo do tri astronautkinje koje po nama imaju veliku šansu da jedna od njih postane prva žena na Mjesecu.

Prva među njima je Christina Koch (43) iz Grand Rapidsa u Michiganu, apsolutna rekorderka po dužini boravka u svemiru za žene, koja je između 2019. i 2020. godine tamo provela 328 dana, 13 sati i 58 minuta. Ova dama koju mnogi smatraju najvećim favoritom za prvu žensku šetnju Mjesecom, po struci je diplomirani inženjer elektrotehnike, diplomirani inženjer fizike i magistar znanosti elektrotehnike na Državnom sveučilištu Sjeverne Karoline u Raleighu.

Naša druga favoritkinja je Kate Rubins (43) iz Nape u Kaliforniji, koja je po stažu provedenom u svemiru druga iza Koch, jer je u orbiti našeg planeta ukupno provela 300 dana, 1 sat i 31 minutu, a poznata je i po tome što je postala prva osoba kojoj je sekvencioniran DNK u svemiru.

Krasi je diploma iz molekularne biologije na Kalifornijskom sveučilištu u San Diegu i doktorat iz biologije raka na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Stanford, na odjelu za biokemiju i odjelu za mikrobiologiju i imunologiju.

Treća astronautkinja kojoj se također daju velike šanse je Stephanie Wilson (55) iz Bostona u Massachusettsu, veteranka 3 Space Shuttle misije na ISS, iz 2006, 2007. i 2009. godine. Ona je najstarija NASA-ina seniorka, afroamerikanka s najviše letova u svemir, a u orbiti je ukupno provela 42 dana.

Cijeli članak možete pročitati na: vidi.hr