Apolitični

Ovo su top gradovi za život u Europi

Europska komisija je na osnovi opširne ankete, u kojoj je sudjelovalo više od 70.000 ljudi, napravila rang listu gradova najboljih za život

3. Kopenhagen, Danska

Devedeset i šest posto stanovnika Kopenhagena izrazilo je zadovoljstvo životom u njemu. Kopenhagen je također siguran grad, ali stanovnici kažu da im je teško pronaći pristupačan smještaj. Pored toga, mogao bi biti najmanje korumpirani grad u Europi. Naime samo 20 posto stanovnika smatra da u lokalnoj javnoj upravi ima korupcije.

2. Groningen, Nizozemska

Groningen je dom najvećeg puba u Europi (prima više od 3700 ljudi), što bi moglo objasniti visoku razinu zadovoljstva: 96 posto stanovnika je sretno što žive u tom gradu. Smatra se i izvrsnim mjestom za imigrante i članove LGBTQ+ zajednice te ima puno zelenila i javnih površina. Također se smatra čistim i sigurnim, a 86 posto ispitanih kaže da se osjećaju sigurno u noćnoj šetnji i da se ‘većini ljudi u njihovom gradu može vjerovati’.

1. Zürich, Švicarska

Zürich je 2023. bio najpovoljniji grad za život u Europi, sa stopom zadovoljstva od 97 posto. Stanovnici Züricha zadovoljni su financijskom situacijom, poslom, javnim prijevozom, zdravstvenim uslugama, kvalitetom zraka… gotovo svime. To je također najbolji europski grad za LGBTQ+ i starije osobe. Jedino što kvari gotovo idiličnu sliku su visoke cijene nekretnina.

Cijeli članak i više o ostalih 7 gradova u TOP 10 možete pročitati na: tportal.hr

Image by 🌼Christel🌼 from Pixabay