Apolitični

Ovo su najbolja mjesta na svijetu za život

Globalni indeks životne sposobnosti EIU-a (Economist Intelligence Unit), godišnja ljestvica najboljih mjesta za život na svijetu, koja ocjenjuje 172 grada u pet kategorija, dobar je pokazatelj koliko je određeni grad kvalitetan za život, a gradovi se ocjenjuju u pet kategorija: stabilnost, zdravstvo, kultura i zabava, obrazovanje i infrastruktura.  

11. Melbourne, Australija

10. Osaka, Japan

9. Amsterdam, Nizozemska

8. Toronto, Kanada

7. Frankfurt, Njemačka

6. Ženeva, Švicarska

5. Vancouver, Kanada

4. Calgary, Kanada

3. Zürich, Švicarska

Najveći švicarski grad i gospodarsko središte može se na prvi pogled činiti jednodimenzionalnim, s reputacijom hiperučinkovitog i strogog mjesta. Činjenica je da ćete pronaći besprijekorne ulice i vlakove koji uvijek voze na vrijeme, ali grad je pun iznenađenja. 

Kada dođe ljeto, vidjet ćete građane kako se kupaju u rijeci Limmat, igraju odbojku u parkovima i voze se biciklima kako bi zgrabili kuglice sladoleda. Zürich je također utočište za mlade kreativce, što znači da možete pronaći mnoštvo umjetničkih galerija i fantastičnih restorana.

2. Kopenhagen, Danska

Uz reputaciju da nudi vrhunske restorane i hotele, Kopenhagen ima vječni šarm zbog kojeg se poželite vraćati. Čudesni vrtovi Tivoli iz 19. stoljeća posramljuju sve druge zabavne parkove, dok je boemska zajednica Christiania zemlja iz snova. Grad je skup, ali nije vam potreban debeo novčanik da biste u njemu uživali. Brojni su javni parkovi i besplatne galerije, a infrastruktura ga čini jednim od najpogodnijih mjesta za bicikliste na svijetu.

1. Beč, Austrija

Ukupna ocjena: 99.1
Stabilnost: 100
Zdravstvo: 100
Kultura i okoliš: 96.3
Obrazovanje: 100
Infrastruktura: 100

Beč nije bio među prvih 10 prošle godine zbog zatvaranja izazvanih pandemijom, ali je ove godine ponovno zauzeo prvo mjesto – poziciju koju je držao i 2018. i 2019. Grad je dobio savršenu ocjenu u gotovo svakoj kategoriji, zahvaljujući uspješnoj umjetničkoj i kulturnoj sceni te nevjerojatnom zdravstvu i obrazovanju. 

Između posjeta operi, obilaska vrtova palače Schönbrunn i kušanja Sachertorte ovdje vam nikad neće biti dosadno. Osim toga, lokalna vlast ulaže mnogo sredstava u infrastrukturu i stanovanje tako da su troškovi života daleko niži nego u sličnim europskim gradovima.

Cijeli članak i detalje za ostale gradove možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay