Apolitični

Ovo se čekalo desetljećima: Teleskop James Webb otkrit će svemir kakav nismo ni sanjali

Nakon iznenađujuće velikog broja prepravki, popravaka, modifikacija i odgoda svemirski teleskop James Webb 22. prosinca konačno će krenuti na put prema zvijezdama

Dok ga prema odredištu, točki u svemiru na oko 1,6 milijuna kilometara od Zemlje, prevozi europska raketa Ariane 5, kozmička će promatračnica polako raširiti zlatna ogledala u obliku saća koja će zemaljskim znanstvenicima pružiti dubok uvid u svemir koji nas okružuje.

Svemirski teleskop James Webb također će nam pomoći otkrivati planete koji podržavaju život. Jedan od astronoma koji željno iščekuju prve rezultate je profesorica Beth Viller te je u razgovoru za Guardian otkrila detalje o ovom velikom znanstvenom podvigu.

‘Na lansiranje Jamesa Webba neki od nas čekali su desetljećima. Riječ je o promatračnici koja će revolucionirati skoro svako polje moderne astrofizike’, komentirala je Viller.

Nesmiljeno uzbuđenje vezano uz potencijalna otkrića skoro je jednako strahu koji vlada među ljudima koji su ga izgradili jer ako dođe do odredišta i ako nekim slučajem ne bude radio – nitko neće moći doći do njega kako bi ga popravio. Ako s druge strane proradi – dat će nam uvid u svemir kakav dosad nismo ni sanjali. 

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: NASA