Apolitični

Ovo je nova Liga prvaka. Je li UEFA Superligu zamijenila svojom Superligom?

Gotova je i definitivna revolucionarna promjena Lige prvaka, koja će se u novom formatu igrati od ljeta 2024. UEFA je redizajn dogovorila i definirala na kongresu u Beču. Umjesto dosadašnja 32 sudionika LP-a, ubuduće će ih biti 36. To znači 64 utakmice više nego do sada. Umjesto 125 igrat će ih se 189.

Nema više grupa, počinje liga

Najveća promjena je transformacija prve faze natjecanja iz tradicionalne grupne u ligašku, u kojoj će se natjecati svih 36 klubova, ali ne svi protiv svih, nego podijeljeni prema koeficijentima. Svakom od sudionika bit će zajamčeno minimalno osam utakmica ligaške faze protiv osam različitih klubova, i to po četiri meča doma i u gostima. To je povećanje broja garantiranih utakmica u odnosu na aktualnih šest protiv tri suparnika u skupini. 

Zbog povećanja broja utakmica Liga prvaka će se prvi put u povijesti igrati i u siječnju. Nakon što se završi to “prvenstvo Lige prvaka”, osam prvoplasiranih klubova plasirat će se u nokaut-fazu, a klubovi od 9. do 24. mjesta igrat će play-off koji će dati preostalih osam sudionika osmine finala.

Najveća polemika vodila se oko kriterija po kojem će se odabrati četiri nova, dodatna sudionika Lige prvaka. UEFA je željela maksimalno zaštititi posrnule ili pale velikane poput Manchester Uniteda, Juventusa ili donedavno Barcelone, točnije učiniti sve kako oni ne bi ostali bez nove Lige prvaka, sve i da nacionalna prvenstva završe ispod četvrtog mjesta.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay