Apolitični

Ovo je devet najrjeđih gitara na svijetu, dosežu astronomske iznose…

Malo koji instrument privlači toliku pažnju kolekcionara, uključujući i one najbogatije, kao gitare. Neki primjerci, posebno ako su pripadali nekoj velikoj glazbenoj zvijezdi, dosežu astronomske iznose, i po nekoliko stotina tisuća dolara… 

Gibson je originalnu seriju svog slavnog Les Paul Standarda 1959. proizveo u samo 1700 primjeraka, pa je to — uz legendarnu kvalitetu tog instrumenta koji se općenito smatra jednom od najboljih gitara ikad proizvedenih — glavni razlog zašto dosežu velike cijene. Najveći iznos ikad plaćen za jedan primjerak iz te serije je 237 tisuća dolara.

Jednu od najzanimljivijih priča ima Fenderov model iz 1951., koji se u gitarističkim krugovima obično naziva ‘NoCaster’, premda mu to nije službeno ime. Proizvedeno ih je ravno 475, a na aukciji je najviša postignuta cijena 225 tisuća dolara. 

Još jedan Gibsonov model koji je očito bio daleko ispred svog vremena, pa ih izvorno nitko nije htio kupiti je Gibson Explorer iz 1958. Proizvedeno ih je samo 19, a jedan primjerak među njima dosegao je na aukciji cijenu od 611 tisuća dolara. Kronike kažu da je jedini gitarist koji ima dva primerka Rick Nielson iz grupe Cheap Trick.

Cijeli članak, fotogaleriju i više o ostalim modelima gitara možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Guernsey’s / Autor: Društvene mreže