Apolitični

Ovo je deset umjetnina koje su 2020. prodane za najviše cifre

U burnoj 2020. velike aukcijske kuće morale su se brzo prilagoditi pandemijskom poslovanju i virtualno organizirati svoje megaaukcije. No kakvi su rezultati toga novog normalnog, koliko je dubok trag ostavio virus u svijetu kolekcionara? Donosimo deset najskuplje prodanih umjetnina u koronagodini

U 2019. tako je devet od deset najskuplje prodanih djela na dražbama išlo preko 50 milijuna američkih dolara, a deseto, slika Davida Hockneyja, bilo je svega mrvicu ispod te crte. Ove godine crtu od 50 milijuna dolara prešle su svega dvije umjetnine. Doduše, prošle godine u top deset bilo je dosta klasičnih, ‘provjerenih’ imena, poput najskuplje prodanog Moneta, čiji su ‘Stogovi sijena’ u Sotheby’su otišli za 110,7 milijuna dolara dok 2020. i po tome izgleda poprilično drukčije.

1. Francis Bacon, ‘Triptih inspiriran Eshilovom Orestijom’ (1981.)

Izvor: Profimedia / Autor: Guy Bell / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ovogodišnji rekorder, monumentalni Baconov triptih, prodan je u lipnju na aukciji Sotheby’sa za 84,5 milijuna američkih dolara. Rad nadahnut Eshilovom ‘Orestijom’, trilogijom starogrčkih tragedija iz 5. stoljeća, bio je u kolekciji norveškog milijardera Hansa Rasmusa Astrupa. On ga je pak kupio 1987. i ovo je bio prvi put da ‘Triptih’ ide na dražbu. Baconov najprodavaniji rad dosad inače je ‘Tri studije Luciana Freuda’, prodan za 142,4 milijuna 2013.

2. Wu Bin, ‘Dest pogleda na stijenu u Lingbiju’ (oko 1610.)

U listopadu je u Pekingu aukcijska kuća Poly ponudila rijedak kineski svitak iz doba dinastije Ming, deset odvojenih pogleda na stijenu u Lingbiju u provinciji Anhui. Djelo je potaknulo žestoko nadmetanje u trajanju od gotovo sat vremena, a na koncu je otišlo za 76,6 milijuna američkih dolara, što ga čini najskupljom kineskom klasičnom slikom prodanom na dražbi.

Cijeli članak i 8 preostalih umjetnina sa popisa možete pronaći na: tportal.hr

Foto: Pixabay