Apolitični

Ovo je 10 gradova u svijetu koji su najbolje prilagođeni biciklistima

Vlade diljem svijeta sve su više posvećene smanjenju emisije štetnih plinova, a jedna od strategija na razini gradskih vlasti jest poticanje stanovnika da se što manje voze osobnim automobilima. Bicikli sve više postaju idealno gradsko sredstvo prometanja, što ne čudi. Ima li što ljepše od ugodne vožnje po uređenoj biciklističkoj infrastrukturi, bez stresa od prometnih zastoja i buke, a sve uz pogled na ljepote grada?

Tako je upravo objavljen je ovogodišnji Global Bicycle Cities Index, pregled naj bike-friendly gradova u svijetu. Istraživanje promatra 90 svjetskih gradova te se pravi poredak prema šest glavnih parametara. To su redom postotak stanovnika koji koriste bicikle, meteorološke prilike, razina kriminala i sigurnosti, infrastruktura, mogućnosti bike-sharinga i posebne manifestacije poput dana bez automobila. Za svaku kategoriju se dodjeljuju bodovi te se potom formira finalna lista i proglašava pobjednik. 

Ne čudi kako je i ove godine vrh ljestvice rezerviran za gradove sjeverne i zapadne Europe, ponajviše zbog vrlo visoke kvalitete biciklističke infrastrukture. Donosimo pregled top 10 gradova prema Global Bicycle Cities Indexu:

10. Hannover, Njemačka

9. Bremen, Njemačka

8. Bern, Švicarska

7. Hangzhou, Kina

6. Malmö, Švedska

5. Amsterdam, Nizozemska

4. Kopenhagen, Danska

3. Antwerp, Belgija

Ova belgijska luka dobila je nešto slabije bodove od konkurencije na račun biciklističkih staza, ali ono što ovaj grad stavlja ispred ostalih je vrlo jaka kultura i organizacija bike-sharing sustava te događaji poput nedjelja bez automobila.

2. Munster, Njemačka

Čak 39 posto stanovnika ovog njemačkog grada koristi bicikle svakodnevno. Ta činjenica ga stavlja na visoko drugo mjesto na ljestvici. 

1. Utrecht, Nizozemska

Ovogodišnji pobjednik je Utrecht. Ovaj grad u srcu Nizozemske može se podičiti s najboljom biciklističkom infrastrukturom. Dodatan plus je što preko polovice svih stanovnika (51 posto) Utrechta koristi bicikl kao glavno prijevozno sredstvo u svakodnevnom životu. 

Cijeli članak i pogodnosti u ostalim gradovima možete pročitati na: native.tportal.hr

Foto: Pixabay