Apolitični

Ovim objektima potres ništa ne može, povoljni su i kvalitetni, postavljaju se brzo i ne ovise o vremenskim uvjetima

Montažni objekti adut za obnovu. Imamo pamet, proizvodnju i kadar.

Modularna gradnja, od montažnih kuća do stambenih kontejnera, drvene kuće, nove ili obnovljene tradicijske, predgotovljeni betonski blokovi, sendvič paneli, samo su neke od brojnih opcija suvremene gradnje koje mogu biti povoljnije od klasične zidane gradnje, a čija bi primjena doprinijela tome da obnova razrušene Banije bude brza, učinkovita i kvalitetna, a objekti sigurni od budućih potresa.

Hrvatska za sve to ima domaću pamet, proizvodnju i kadrove, ali i inovacije koje jamče visoku energetsku učinkovitost, i to po znatno nižim cijenama od klasične zidane gradnje koja je sporija i ovisnija o brojnim faktorima, od nedostatka radnika do vremenskih uvjeta.

Iz struke su zadovoljni brzim i adekvatnim interesom Vlade da ih uključe u proces odlučivanja, kao i ishodom sastanka na kojem je bila i Danica Jelenić, direktorica tvrtke Beton Lučko.

“Sastanak je bio vrlo konstruktivan i očitovala se snaga struke. Bilo nas je puno i složili smo se da za sve nas ima mjesta. Montažni sustavi gradnje kojima se mi bavimo uobičajeni su na zapadu, a za mjesta s jačom seizmičkom aktivnošću danas se proizvode spojevi montažnih blokova koji su vrlo čvrsti i postojani. Pred klasičnom gradnjom imaju brojne prednosti”, ističe Danica Jelenić.

Uz još dvije hrvatske tvrtke, Građevinski i Arhitektonski fakultet, Beton Lučko razvio je inovativni sustav Eco-Sanwich panela, predgotovljenih energetski učinkovitih panela koji nastaju recikliranjem građevinskog otpada, kojim Banija trenutno obiluje.

Njihov projekt odobren je za financiranje u okviru programa Europske unije za inovacije 2011. godine, a sufinancirao ga je i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Danica Jelenić smatra da bi upravo ova inovacija mogla dati velik doprinos obnovi Banije.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay