Apolitični

Ovih šest zemalja se otvara i ukida mjere

Više od 18 mjeseci nakon početka pandemije koronavirusa brojne su zemlje odlučile kako je vrijeme za otvaranje i usvajanje strategije “života s covidom”. Neki imaju zavidnu stopu cijepljenja, drugi su odlučili da su troškovi stalnih ekonomskih i društvenih ograničenja veći od koristi. CNN donosi pregled nacija čije strategije treba pomno pratiti.

Danska – zemlja koja je ukinula mjere opreza

Danska vlada ukinula je 10. rujna sva preostala ograničenja vezana za koronavirus, rekavši da covid-19 više nije bolest koja predstavlja kritičnu prijetnju društvu. 

Švedska uskoro ukida preostale, ionako blage mjere

Švedska 29. rujna ukida gotovo sve preostale epidemiološke mjere. Odluka o skorašnjem ukidanju ionako blagih mjera temelji se na visokoj stopi procijepljenosti i niskoj stopi smrtnosti od covida-19. 

Singapur – pokušaj suživota s covidom-19 ometa delta soj

Singapurska vlada objavila je u lipnju da namjerava prihvatiti strategiju suživota s covidom te pokušati cjepivima kontrolirati epidemiju i nadzirati hospitalizacije, a ne ograničavati živote građana.

Tajland – cijepljenje ide sporo, ali zemlja se ipak otvara

Tajland planira sljedeći mjesec stranim posjetiteljima otvoriti Bangkok i druga popularna odredišta, dok ova zemlja jugoistočne Azije pokušava oživjeti svoju turističku industriju unatoč rastućem broju zaraženih.

Južna Afrika – ograničenja se ublažavaju, ali delta soj i dalje prijeti

Južna Afrika počela je ublažavati neka pandemijska ograničenja jer se stopa zaraze smanjuje.

Čile – visoke stope cijepljenja znače da se turisti mogu vratiti

Čile je primao pohvale iz inozemstva zbog uspješne kampanje cijepljenja. Unatoč prijetnji delta soja, vlada je u srijedu najavila poteze za ponovno otvaranje zemlje inozemnim turistima od 1. listopada, točno u vrijeme ljetne sezone na južnoj hemisferi.

Engleska je davno popustila mjere

Engleska je sredinom srpnja napravila dramatičan zaokret i ukinula gotovo sve epidemiološke mjere, osim, jasno, onih vezanih za samoizolaciju zaraženih i njihovih kontakata. Zbog ove vladine odluke očekivao se nagli rast zaraženih, ali se dogodila situacija bez presedana. 

Znanstvenici su ostali zbunjeni naglim padom dnevnog broja zaraza koronavirusom ne samo u Engleskoj već u čitavoj Velikoj Britaniji. 

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay