Apolitični

Ovih pet točaka u svemiru mogle bi postati novo bojno polje, a glavni rivali su Kina i SAD

U trenutnoj eri napretka svemirskih sposobnosti, Lagrangeove točke pojavljuju se kao središnje arene, oblikujući putanju nacija u istraživanju svemira. Nova svemirska utrka, usredotočena na ove točke gravitacijske ravnoteže, ne samo da otvara intrigantne mogućnosti, već također naglašava stratešku važnost dominacije u svemiru.

U ogromnom svemirskom prostranstvu odvija se nova ‘svemirska utrka’, postavljajući pozornicu za dinamično natjecanje između Sjedinjenih Država i Kine. U središtu tog kozmičkog rivalstva su takozvane Lagrangeove točke, strateški pozicionirane lokacije u međuplanetarnom prostoru gdje se gravitacijske sile uravnotežuju, nudeći jedinstvene prilike za istraživanje.

“Kina ide tamo”

Inženjerka svemirskih sustava Laura Duffy posebno naglašava važnost Lagrangeove točke L2L2 je posebno važna zbog svoje vidljivosti sa suprotne strane Mjeseca, kaže. Smještena 1,5 milijuna kilometara ‘iza’ Zemlje iz Sunčeve perspektive, L2 pruža neometan pogled na duboki svemir i idealno je mjesto za teleskope poput svemirskog teleskopa James Webb (JWST).

To ne možemo vidjeti sa Zemlje, a Kina ide tamo, pojašnjava Duffy. Njezina izjava jasno ukazuje na utrku za kontrolu nad tim položajem u svemiru, gdje vidljivost udaljene strane Mjeseca postaje ključna prednost.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Image by PayPal.me/FelixMittermeier from Pixabay