Apolitični

Ovih devet gradova moglo bi potonuti do 2030.

Zlokobne prognoze vezane uz klimatske promjene prate nas već dugo, ma koliko ih neki dovodili u pitanje. Ono od čega svijet — s pravom — najviše strahuje podizanje je razine mora koje bi cijela obalna područja moglo preplaviti, od čega bi mogli strahovati i hrvatski primorski gradovi, ma koliko se uzdali u malu veličinu Jadranskog mora. Neka nam Venecija bude upozorenje

Miami, SAD

Rast razine mora u Miamiju, najvećem gradu američke savezne države Floride, među najvišima je na svijetu, s jasnim signalima opasnosti od poplave, onečišćenja pitke vode i velikih šteta za gradsku infrastrukturu. Osim što će morati naći načina kako odgovoriti na klimatske promjene, Miami će morati ojačati svoje ‘prizemlje’ i dio infrastrukture podignuti na višu razinu.

Bangkok, Tajland

Glavni grad Tajlanda jedna je od najatraktivnijih turističkih destinacija na svijetu, ponekad zloglasna po svojoj ponudi. Istodobno, taj vibrantni grad nalazi se na nadmorskoj visini od samo metra i pol iznad mora. To nije sve, jer Bangkok tone brže od bilo kojeg drugog grada na svijetu sličnih osobina i geografskog položaja, godišnje dva do tri centimetra.

Amsterdam, Nizozemska

Očit je razlog ugroženosti Amsterdama — tamošnji sustav kanala koji su povezani s morem i time podložni promjenama razine. Pritom, veći dio Nizozemske nalazi se ispod razine mora, i više od stotinu godina ova zemlja se protiv plavljenja bori brojnim branama koje sprječavaju poplave. 

Basra, Irak

Irački grad Basra glavna je luka te zemlje, smješten uz moćnu rijeku Shatt-al-Arab povezanu uz Perzijski zaljev koji cijelo to područje zbog podizanja razine mora čini izloženim poplavama. Grad je, uz to, ispresijecan mrežom kanala i drugim vodotokovima. Situacija je dodatno otežana močvarama oko grada.

Georgetown, Gvajana

Grad na ušću rijeke Demerare u Atlantski ocean iznimno je ranjiv prema porastu razine mora. Karipsko područje je i inače jako ugroženo, ali Georgetown je najdramatičniji primjer, s velikim šansama da bude sasvim potopljen do 2030.

Ho Ši Min, Vijetnam

Ovaj vijetnamski grad — nekad poznat kao Sajgon — leži uz deltu goleme rijeke Mekong, i ozbiljno je ugrožen poplavama i tropskim olujama. Nažalost, plodno područje oko grada koje je oduvijek bilo blagoslov stanovnicima tog područja koje je mahom ratarsko danas se pokazuje kao njegovo prokletstvo.

Kolkata, Indija

Ogromni indijski grad Kolkata (nekad poznat kao Calcutta), prijestolnica Zapadnog Bengala, ubrzano tone. Time će biti ugroženi tamošnji stanovnici, ali i tradicionalni način života koji privlači ogromni broj ljudi na vjerske i druge svečanosti u tom gradu. 

New Orleans, SAD

New Orleans, jedan od najživopisnijih američkih gradova, tone po jednoj od najbržih stopa na svijetu, neki dijelovi grada idu ‘dolje’ čak oko pet centimetara godišnje. Studija koju je NASA napravila još 2016. prognozirala je da bi do kraja ovoga stoljeća cijeli grad mogao biti pod vodom. 

Venecija, Italija

Ako je ijedan grad postao simbol lokacija koje bi mogle potonuti, onda je to Venecija. ‘Kraljica Jadrana’, Serenissima, jedan od najljepših gradova na svijetu mogao bi itekako biti ugrožen onim što ga je stvorilo, gradnjom u lagunama. Brzina tonjenja nije ni blizu dramatična kao u New Orleansu, i iznosi oko dva milimetra godišnje, uz redovite plimne valove i poplave koje su svake godine sve teže. Primjerice, 2019. je 90 posto grada bilo poplavljeno, a situaciju je pogoršala erozija obale i ispumpavanje podzemnih voda.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Youtube ScreenShot