Apolitični

Ovih 10 zemalja zaslužno je za većinu plastike u oceanima

Neki bi mogli pomisliti da su zemlje koje proizvode ili troše najviše plastike one koje najviše zagađuju oceane. Ali to nije istina. Prema studiji, zemlje s manjim geografskim područjem, dužim obalama, velikom količinom oborina i lošim sustavima gospodarenja otpadom imaju veću vjerojatnost da će plastiku ispirati u more.

Na primjer, Kina proizvodi 10 puta više plastičnog otpada nego Malezija. Međutim, procjenjuje se da 9 posto ukupnog plastičnog otpada u Maleziji dospije u ocean, u usporedbi s 0,6 posto u Kini.

Procjenjuje se da Filipini, arhipelag koji broji više od 7000 otoka, i koji ima obalu dužu od 36 tisuća kilometara te čak 4820 rijeka ispušta 35 posto svjetske plastike u ocean.

Osim Filipina, više od 75 posto akumulirane plastike u oceanu navodno dolazi od lošeg gospodarenja otpadom u azijskim zemljama, uključujući Indiju, Maleziju, Kinu, Indoneziju, Mianmar, Vijetnam, Bangladeš i Tajland. Jedina neazijska zemlja koja je dospjela na ovu listu među prvih deset je Brazil kojemu u prilog ne idu njegove rijeke, njih 1240 uključujući i Amazonu.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay