Apolitični

Ove marke vozila najčešće sudjeluju u prometnim nesrećama u Hrvatskoj

U javnosti vrijedi uvriježeno mišljenje kako su za najviše nesreća krivci vozači BMW-a, ali da li je tome istinu tako, pitao se N1.

Istraživanje je provedeno na razini 17 europskih zemalja i to tako da su koristili broj šasije (VIN), koji otkriva informacije o svakoj nesreći u kojoj je vozilo sudjelovalo, bilo kakva oštećenja, koliko su iznosili popravci, i ostalo. Drugim riječima, moguće je da je neko vozilo oštećeno, ali nije prijavljeno, niti popravljano, ili je pak popravljano u “kućnoj radinosti”.

Ovo je važno imati na umu kada uzmemo u obzir sljedeću informaciju, a to su najčešće oštećeni automobili među kojima prednjači Lexus, i to modeli GS, CT i NX. No pravi razlog ovako visokog plasmana Lexus vjerojatno treba tražiti u činjenici da se njihovi vlasnici najčešće za svako oštećenje i kvar obraćaju upravo ovlaštenim serviserima.

Nakon Lexusa, slijedi Subaru s modelima Forester, Legacy i Outback, zatim Jaguar s modelima XF, XJ i XE, dok je na četvrtom mjestu BMW sa serijama 3, 5 i X5. Top pet zaokružuje Dacia s najoštećenijim modelima Sandero, Duster i Logan. Spomenimo i najmanje oštećene marke prema ovom istraživanju, a to su redom Fiat, Citroen, Peugeot, Opel i Nissan.

No, kakva je situacija u Hrvatskoj kada su u pitanju oštećena vozila. Prema podacima MUP-a, vozila koja su najčešće sudjelovala u prometnim nesrećama na našim cestama u 2022. godini su vozila marke Volkswagen. Među njima su najčešće u nesrećama sudjelovali modeli Golf, Passat te Polo.

Nakon VW-a slijedi Opel kod kojeg prednjače modeli Astra, Corsa i Insignia, a tri marke koje su najčešće sudjelovale u prometnim nesrećama zatvara Renault s modelima Clio, Megane i Twingo.

Još jedan, vjerojatno i najvažniji, razlog zašto su ova vozila u vrhu po broju prometnih nesreća je u njihovoj zastupljenosti. Odnosno, to su i najčešći automobili koji se mogu sresti na našim ulicama. 

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay