Apolitični

Otvorenje izložbe Zrinke Barbarić

Otvorenje izložbe Zrinke Barbarić

Galerija umjetnina u Splitu ima čast pozvati Vas na otvorenje izložbe Zrinka Barbarić Majka u  utorak, 7. ožujka 2017. u 19 sati

Kustosica Antonija Mihovilović

Kada sagledamo teme aktualne među ženskim umjetnicama srednje i mlađe generacije, često nailazimo na problematiku obiteljskih odnosa i preispitivanje vlastitih pozicija i identiteta. Jedna od takvih umjetnica je i Zrinka Barbarić, koja se u Galeriji umjetnina predstavlja instalacijom Majka. Riječ je o djelu koje problematizira ulogu majke u današnjem društvu, a predstavlja konceptualnu nadgradnju na umjetničine radove izložene tijekom 2015. godine na izložbama Servis i Metamorfoza. Naime, organski materijal još uvijek je temeljan za realizaciju rada, no ovog puta radi se o zrelijoj i promišljenijoj razradi teme.



U zamračenom prostoru Galerije umjetnina, autorica izlaže instalaciju koja neodoljivo podsjeća na predimenzioniranu kolijevku. Zaštićen nježnim pokrovom od gaze, postav tek na trenutke promatraču dopušta pogled u unutrašnjost instalacije u kojoj se krije deset skulptura medvjedića položenih u gnijezdo od lišća. Riječ je o replikama majčinog poklona iz ranog djetinjstva izvedenih od jedinstvenih kombinacija uginulih biljaka i životinja koje je autorica pronašla u svom vrtu. Prikazi štakora, ptica, osa, leptira i različitog cvijeća, izvezeni na zavjesama koje okružuju instalaciju, otkrivaju nam neobične sastojke „recepata“ prema kojima je autorica izrađivala skulpture.

(iz predgovora Antonije Mihovilović)

Zrinka Barbarić rođena je 1985. godine u Splitu. Diplomirala je slikarstvo 2009. godine na splitskoj Akademiji likovnih umjetnosti, u klasi profesora Gorkog Žuvele. Dosada je izlagala na više samostalnih i skupnih izložbi: Premiere 10, Loggia Pučkog otvorenog učilišta, Split; Portret varalice (bilo jednom, a možda i nije…), Salon Galić, Split; Čitanje, Gradski muzej, Omiš; Servis, Galerija Vladimir Nazor, Zagreb te Metamorfoza, Lauba, Zagrebu. Trenutno je zaposlena u Školi likovnih umjetnosti u Splitu gdje predaje stručne predmete.

Više o izložbi na www.galum.hr
Izložba je otvorena do 30.3.2017.

Izložba je organizirana zahvaljujući potpori Grada Splita, Služba za kulturu, umjetnost i staru gradsku jezgru i Ministarstva kulture RH.