Apolitični

Otvorenje izložbe Josipa Šurlina

 
Otvorenje izložbe Josipa Šurlina

Galerija umjetnina ima čast pozvati vas na otvorenje izložbe

JOSIP ŠURLIN
Giles Blatta i njegovi tajni prolazi

Utorak, 9. svibnja 2017. u 20.00 sati

Galerija umjetnina
Ulica kralja Tomislava 15, Split

Kustos: Božo Kesić

Minimalistički diptih Giles Blatta i njegovi tajni prolazi sačinjen od prostorno-zvučnih instalacija pod nazivom Giles Blatta i Secret Passage najnoviji je prilog tankoćutnom opusu Josipa Šurlina koji dosljedno izražava prisan, ali odmjeren suodnos likovnih medija i teorijskih inspiracija izgrađen na čvrstim konceptualnim temeljima. Vizualno-sadržajna principijelnost kao jedna od osnovnih odrednica Šurlinove umjetnosti očituje se ovom prilikom unutar tmurnog i pročišćenog ambijenta, lišenog svakog viška i umjetničke geste, izravno prenoseći snagu umjetnikova promišljanja.

Premda se izbor medija, odnosno način izlaganja s obzirom na prirodu teme isprva može činiti neobičnim, on izvlači najbolje kvalitete iz autorovog senzibilnog izraza i do kraja koristi temeljne značajke totalne instalacije koju prakticira Ilya Kabakov, uronjenost i uživljenost u izložbenu priču; Šurlin stvara ambijent koji promatrače neodoljivo uvlači u izložbeni prostor i stvara dijalog između dvaju dimenzija koje se ogledaju u fizičkoj podijeljenosti na „nas“ i „njih“ (jer mi u prostor rada ne možemo ući), oprečnosti podzemnoga, tj. marginalnoga i osjećaja topline doma koju sugerira tepih (što kičastiji to bolje) te konačno, razlici između vidljivoga i imaginarnoga. Dojam doživljenog Šurlin namjerno pojačava segmentom zvuka, svojevrsnim logosom koji donosi ideju rada. U tom smislu, može se reći da je ono što nadopunjuje pojavnost i sugestivnost vizualnog jezika Šurlinovih objekata ponavljajuća i na trenutke kakofona zvučna podloga koja doprinosi osjećaju izgubljenosti i izoliranosti subjekta te na postojeće interpretacije dodaje nove semantičke slojeve, tvoreći tako zaokruženu cjelinu.
(iz predgovora Bože Kesića)

Reprodukcija: Josip Šurlin, Giles Blatta, diptih, 2017.

Više o izložbi na www.galum.hr
Izložba je otvorena do 28. svibnja 2017.

Izložba je omogućena sredstvima Grada Splita, Služba za umjetnost, kulturu i staru gradsku jezgru, Ministarstva kulture RH i MIT.