Apolitični

Otvoreni „Dani Istre u Sinju“

Na prigodnoj svečanosti u Alkarskim dvorima otvorena je dvodnevna manifestacija „Dani Istre u Sinju“, koju su organizirali Splitsko-dalmatinska i Istarska županija te Grad Sinj.
Pored 30-ak osoba iz kulturnog, poduzetničkog i turističkog života sinjskog kraja, svečanosti su nazočili ispred Istarske županije Valerio Drandić, načelnik Županijske uprave Istarske županije i izaslanik župana Valtera Flege, Nada Prodan Mraković, pročelnica Upravnog odjela za turizam Istarske županije sa suradnicima, dožupan splitsko-dalmatinski Luka Brčić, županijski pročelnici Stipe Čogelja i Damir Gabrić sa suradnicima te gradonačelnica Sinja Kristina Križanac sa svojim suradnicima.

„Dani Istre u Sinju“

Dobrodošlicu svim nazočnima uputila je Kristina Križanac:
‘Veseli činjenica kako se nastavlja dobra i pozitivna suradnja našeg kraja s Istarskom županijom. To je nastavak suradnje koja je na određen način počela već početkom 20. stoljeća. Vjerujem kako ćemo u ova dva dana saznati puno o Istri, ono što nismo znali. Kako kroz današnje radionice, tako i sutra kada će nam se gosti iz Istre na Pijaci od 11 sati predstaviti sa svojom gastronomskom i etno ponudom’, kazala je Kristina Križanac.


Govoreći u ime Splitsko-dalmatinske županije, dožupan Luka Brčić kazao je kako se na primjeru Istre može dosta toga pozitivnog primijeniti.
‘Poznate su turističke, poljoprivredne i eko mogućnosti Istre. Na tom području se to najbolje prikazuje u rezultatima rada i poslovanja. Isto tako, i naša Županija posljednjih godina je predvodnik turističkog razvoja, zasigurno razmjena iskustava s jedne i druge strane može itekako potaknuti još veću zainteresiranost za turistički razvoj’, kazao je između ostalog dožupan Luka Brčić.
Otvarajući dvodnevnu manifestaciju „Dani Istre u Sinju“ Valerio Drandić je kazao kako su ovo dobri primjeri kako se hrvatske regije mogu povezati s onim najboljim što imaju.
‘Istarska županija ima puno prijatelja kroz brojne županije, gradove i regije. Drago nam je da smo prošle godine intezivnije započeli suradnju s Gradom Sinjem. Nakon te kulturne povezanosti evo ove godine naša iskustva ćemo prenijeti putem raznih edukativnih predavanja i radionica, ali sam siguran kako ćemo iz Sinja i ovog kraja otići bogatiji za ono što ćemo vidjeti’, kazao je Drandić, pritom ističući Sinjsku alku, vjerski turizam, prirodu i druge zanimljivosti.


Nakon pozdravnih riječi uslijedila su predavanja na kojima je dr. sc. Morena Paulušić, profesorica s Fakulteta ekonomije i turizma ‘Dr. Mijo Mirković’ govorila o Destinacijskom menadžmentu. Na temu ‘Stvaranja i razvoj privatnog turističkog smještaja’ govorila je Mila Nežić, stručna suradnica TZ Buzet. Treća završna radionica današnjeg dana bila je ‘Agroturizam, poljoprivreda, ekološka zaštita bilja i način čuvanja autohtonog sjemena’, a predavači su bili Ana Sarvan dipl. Ing. kemije i vlasnica Eko-OPG-a, Matea Šverko, dipl. Ing. eko-poljoprivrede i Alma Mihaljević, eko-poljoprivrednik i organizator sustava prodaje.
Nakon provedenih radionica i predavanja, domaćini su svoje goste upoznali sa znamenitostima Sinja kao što su Muzej Sinjske alke, Galerija Sikirica i ostali sadržaji.
Prije samog početka predavanja, gradonačelnica Kristina Križanac zajedno sa svojim suradnicima upriličila je prijem za izaslanstva Istarske i Splitsko-dalmatinske županije.