Apolitični

Otvoreni 29. Marulićevi Dani

Festival hrvatske drame, 29. Marulićevi dani otvoreni su u utorak u splitskom HNK dodjelom nagrada za dramsko djelo ‘Marin Držić’ koju tradicionalno od 1991. godine dodjeljuje Ministarstvo kulture kao poticaj hrvatskom dramskom i kazališnom stvaralaštvu.

Prva nagrada ‘Marin Držić’ za 2018. godinu dodijeljena je Predragu Raosu za dramu ‘Raj pa kraj’, za koju je u obrazloženju istaknuto kako je iznimno duhovit i satiričan tekst o Božjoj kreaciji Adama i Eve uz asistiranje Lucifera i pomoć poslušnih anđela predvođenih arkanđelom Mihaelom.

Vršitelj dužnosti intendanta splitskog HNK-a Goran Golovko je istaknuo kako ‘Marulićevi dani’ iz godine u godinu rastu i razvijaju se. ‘Posebnost ovogodišnjih ‘Marulićevih dana’ što su svi tekstovi po kojim će se igrati predstave po prvi put praizvedeni tijekom prošle godine, izuzev drame Mire Gavrana ‘Paraleni svjetovi’ koja je nastala i izvođena ranije’, kazao je Golovko. Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara je istaknuo kako su ‘Marulićevi dani’ izniman festival za hrvatsku kulturu i pisanu riječ. Naglasio je kako je ponosan što se taj festival održava u Splitu u spomen na 22. travnja 1501. godine kad je Marko Marulić završio pisanje ‘Judite’, djelo koje je, kako je rekao,’kamen temeljac hrvatske kulture’.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay