Apolitični

Otvorene jubilarne 70. Dubrovačke ljetne igre

Podizanjem zastave Libertas na gradski zvonik, uz stihove ‘Himne slobodi’, ispred crkve sv. Vlaha svečano su otvorene jubilarne 70. Dubrovačke ljetne igre, na kojima će u 47 dana, do 25. kolovoza, na tridesetak scenskih i ambijentalnih lokacija gotovo 2000 umjetnika iz cijelog svijeta izvesti osamdesetak dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih programa.

‘Danas živimo u digitalnom dobu, u kojem dominiraju društvene mreže i jurnjava. A juri se samo za što više ‘tezora’, blaga, a to nije dobro. To ruši stari dubrovački model, a zapravo antički ideal života u skladu s mjerom’, istaknuo je dubrovački gradonačelnik Mato Franković te dodao kako je ‘sklada i reda bilo dok je bilo mjere’.

‘Pozivam i sebe i vas da promislimo kako ne pasti u zamku ‘tezora’ i zadržati i živjeti prave vrijednosti, u umjetničkom stvaralaštvu i svakodnevnom životu. Time će nam dubrovački i hrvatski prozor u svijet ostati cjelovit uslijed svih ‘oluja od tezora’. Mi smo ti koji ćemo odlučiti hoćemo li zbog ‘tezora’ srušiti sve oko sebe, ili ćemo mjerom dokazati da smo baštinici naših starih. Onih koje su mjera i mudrost na ovoj hridi očuvali gotovo pet stoljeća’, zaključio je dubrovački gradonačelnik.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay