Apolitični

Otvorena Vrata milosrđa u hrvatskom prasvetištu u Solinu

Svečanom biskupskom misom u posljednjoj ovogodišnjoj nedjelji na blagdan Svete obitelji, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić otvorio je Vrata milosrđa u hrvatskom prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu. Solinsko svetište je tako, uz splitsku prvostolnicu sv. Dujma i svetište u Vepricu i Sinju, postalo mjesto na kojem se može primiti jubilejski oprost u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji tijekom cijele Godine milosrđa.
Svečanost je započela uvodnim obredima ispred župne crkve. Mons. Barišić podsjetio je okupljene vjernike kako je papa Franjo svečano otvorio Izvanredni jubilej – Godinu milosrđa otvaranjem Svetih vrata u Rimu 8. prosinca. Da bi mogućnost jubilejskog oprosta i molitve približio svim vjernicima koji ne mogu hodočastiti u Rim, Papa je dao privilegij mjesnim crkvama da i one na svom području, u katedralnim i drugim crkvama, otvore Vrata milosrđa. Nakon molitve i navještaja Evanđelja, župnik don Ranko Vidović pročitao je početak Bule „Misericordiae vultus – Lice milosrđa” kojom je papa Franjo najavio Izvanredni jubilej milosrđa.
Uslijedila je svečana procesija po Gospinom otoku do ulaznih vrata crkve u kojoj je uz nadbiskupa i svećenike sudjelovao i velik broj vjernika. Po dolasku pred zatvorena vrata mons. Barišić pozvao je „Otvorite širom vrata pravde, ući ćemo, Gospodinu zahvaliti“ te je, otvorivši Vrata milosrđa, kazao „Ovo su vrata Gospodnja, kroz njih ulazimo da bismo zadobili milosrđe i oproštenje”. Nakon obreda otvaranja Vrata milosrđa uslijedio je blagoslov vode i spomen krštenja te nastavak misnog slavlja. U koncelebraciji je bilo pet svećenika predvođenih župnikom don Rankom Vidovićem i župnim vikarom don Mislavom Šaškorom.

 

„Uz Božić slavimo blagdan Svete obitelji jer Bog je čovjekom postao u jednoj nazaretskoj obitelji. Stoga današnji blagdan govori o svetosti i uzvišenosti svake obitelji. Ništa nije toliko ugroženo kao ta svetinja, temeljna stranica društva danas i zato svi trebamo stati u zaštitu obitelji”, kazao je nadbiskup Barišić na početku svoje homilije pojasnivši kako nema idealne obitelji, pa čak ni Sveta obitelj nije bila savršena, imala je svoje radosti, žalosti i poteškoće, no od nje možemo naučiti koji je ključ za rješavanje problema u našim obiteljima – zajedništvo. Nadbiskup je upozorio kako danas više nema zajedništva ni u društvu ni u obitelji, svatko živi svoj život i udaljeni smo jedni od drugih, no ako podijelimo svoje poteškoće, radosti i dileme s obitelji, bit će nam lakše. Ukazao je na činjenicu da prepiranjima i omalovažavanjima drugoga te vikom i lupanjem šakom od stol zid među ljudima postaje veći i deblji, a samo jedan gest pažnje, ljubavi i milosrđa prema bližnjem mijenja čovjeka i preporađa obiteljske odnose. „Godina milosrđa poziva nas da otvorimo tolika zatvorena vrata u našim obiteljima, vrata šutnje i izoliranosti, i unesemo dimenziju milosrđa prvo u naše obitelji jer obitelj je sveti prostor iskustva Božjeg milosrđa gdje doživljavamo besplatnost i ljubav na djelu, a potom i u cijelo društvo. No, da bismo u tome uspjeli, potrebno je najprije primiti i doživjeti milosrđe u svom srcu i dopustiti mu da zaživi u našem životu”, istaknuo je nadbiskup i nadodao da je ovaj mentalitet individualizma u nama možda potisnuo milosrđe, no kako smo stvoreni na sliku Božju ono nam je upisano u srca, a na nama je da ga oslobodimo i zaživimo. „Neka Betlehemsko Dijete – Lice Božjeg milosrđa, osvijetli naša lica i zagrije naša srca da bi mogli doživjeti i s vjerom svjedočiti milosrđe”, zaključio je mons. Barišić.
Nakon popričesne molitve, izmoljena je molitva pape Franje za Godinu milosrđa. Potom je nadbiskup u crkvu unio evanđelistar, a za njim su kroz Vrata milosrđa u crkvu ulazili i vjernici. Slavlje je pjesmom obogatio mješoviti župni zbor.

Više u kategoriji: Kulturna baština; Život
Izvor i foto: solin.hr, /smn.hr/
D. Šabić, mag. nov.