Apolitični

Otvorena tvrđava Barone na radost Šibenčana

U Šibeniku je svečano otvorena još jedna obnovljena šibenska tvrđava. Nepune dvije godine od otvorenja revitalizirane Tvrđave sv. Mihovila i ljetne pozornice, Tvrđava Barone spremna je da sa svojim novim i inovativnim sadržajima pridonese kulturnom i turističkom potencijalu grada Šibenika. Smještena 80 metara nad gradom, još u davnoj 1646. godini izgrađena u samo dva mjeseca od strane samih Šibenčana kako bi uspješno obranila grad od napada Osmanlija za vrijeme Kandijskog rata 1646./1647. godine. Projekt tvrđave napravio je inženjer iz Genove, fra Antonio Leni, a radove je organizirao i nadzirao njemački plemić u službi Venecije, zapovjednik obrane Šibenika, barun Christoph Martin von Degenfeld. Zahvalni su Šibenčani, njemu u čast, umjesto po crkvici sv. Vida, tvrđavu nazvali Barone. Zajedno s trima ostalima šibenskim tvrđavama, Tvrđava Barone sastavni je dio jedinstvenog obrambenog sustava grada Šibenika koji je stoljećima odolijevao neprijateljima grada, a danas predstavlja iznimnu spomeničku vrijednost prepoznatu diljem Europe. Obnova još jedne šibenske tvrđave usko je povezana sa strategijom razvoja grada. „Naša vizija je da naše tvrđave budu žarište inovacija u kulturnom turizmu čitave šibenske regije i primjer pametnog upravljanja kulturnom baštinom. Dokazali smo još jednom da kvalitetnom suradnjom civilnog i javnog sektora uspješno kreiramo sliku Šibenika kao turističke i inovativne destinacije bogate kulturno-povijesne baštine.” – izjavio je gradonačelnik Šibenika, dr. Željko Burić.
Bogati sadržaj Tvrđave Barone, osim spomenutog gastro-kulturnog centra, upotpunjen je digitalnom platformom koja koristi tehnologiju proširene stvarnosti (AR – augmented reality) za prezentaciju povijesnih okolnosti nastanka tvrđave i Šibenika u 17. stoljeću koristeći odgovarajuće AR naočale, pametne telefone ili tablete. Proširena stvarnost (augmented reality; AR) je tehnološka inovacija u kojem korisnik pametnog uređaja vidi stvarni svijet proširen računalno generiranom slikom, videom ili zvukom. U praksi, iznajmivši AR naočale ili koristeći aplikaciju preko vlastitog pametnog uređaja, posjetitelj će upoznati digitalne „vodiče” Tvrđave Barone: šibenskog dječaka Juru i povjesničara iz 17. Stoljeća, Franu Divnića koji će ih povesti na zanimljivu pustolovinu – stvarni, ali i prošireni obilazak tvrđave. Dječje igralište s kombiniranom spravom za igru u obliku broda i pozornica za manja događanja do 150 posjetitelja uz replike topova i oružja korištenog u vrijeme iz kojeg potječe tvrđava omogućuje bezbrižno razgledavanje i istraživanje svi dobnim skupinama posjetitelja.
Zadovoljstvo obnovom još jedne šibenske tvrđave i utjecaj na rastući broj dolazaka gostiju iskazao je i Dino Karađole, direktor Turističke zajednice grada Šibenika: „Kulturni turizam je jedan od posebnih oblika turizma koji nudi dugoročnu konkurentnu prednost. Svojom ponudom, tvrđava Barone može osigurati sadržaje poput upoznavanja kulturne baštine, prisutnosti na kulturnom događaju, ali i običaja i aktivnosti sačuvanih iz prošlih vremena zbog čega može privući i veći broj posjetitelja budući da će biti i ova tvrđava biti otvorena z posjetitelje cijelu godinu.”
Svečano otvorenje obnovljene tvrđave proteklo uz visoke uzvanike i goste, dok je za građane ulaz slobodan u subotu i nedjelju u vremenu od 9 do 17 sati.

Više u kategoriji: Kulturna baština; Turizam
Izvor i foto: sibenik.hr
D. Šabić, mag. nov.