Apolitični

Otvorena putujuća izložba National Geographic fotografija ‘Žene – stoljeće promjena‘

Postav obuhvaća 42 fotografije iz National Geographic kataloga koje prikazuju transformaciju žena i njihovih kultura kroz jedno stoljeće. Izložba je pokrenuta 2020. godine povodom obilježavanja stote godišnjice 19. amandmana, koji je svim američkim ženama dao pravo glasa. Nakon što je obišla 19 zemalja, na redu su Zagreb i Split. Izložba u City Center one East traje do 12. ožujka, u City Center one West od 13. do 26. ožujka, a u City Center one Split od 28. ožujka do 10. travnja.

Izložba je podijeljena u sedam sekcija – Radost, Ljepota, Ljubav, Nada, Snaga, Moć i Mudrost raspoređenih na platnima visine sedam metara koja stvaraju jedinstvenu kroniku jednog razdoblja kroz nadahnjujuće priče protagonistica iz različitih kultura. Na prvi pogled su u svojim ulogama nespojive, ali u stvarnosti s vrlo sličnim željama i potrebama.

Izložba je počela odabirom najupečatljivijih fotografija iz bogatog kataloga Društva National Geographic koji od 1888. objavljuje svjedočanstva fotografa sakupljenih diljem globusa. Otvorena je u Washingtonu 2020. godine na stotu godišnjicu 19. amandmana koji je svim američkim ženama dao pravo glasa. Zbog snažne poruke koju nosi svaka fotografija, organizator je za lokaciju ove svjetske izložbe u Hrvatskoj odabrao prostor trgovačkog centra s velikom koncentracijom posjetitelja kako bi vrijedne umjetničke zapise približio što široj publici.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: National Geographic – CC One