Apolitični

Otvorena izložba „U potrazi za svetim” organizirana u suradnji sa Sveučilištem u Splitu na Danima kršćanske kulture

U galeriji Sveučilišne knjižnice u Splitu, u sklopu programa manifestacije „Dani kršćanske kulture”, 16. ožujka otvorena je izložba „U potrazi za svetim” akademske kiparice Dijane Ive Sesartić te akademskih kipara Petra Ujevića i Ivana Branka Imrovića, a kustos izložbe, koja se može posjetiti do 31. ožujka, je Davor Stipan. Izložba je postavljena u suradnji sa Sveučilištem u Splitu, a koordinatorica izložbe je Helena Terze Jakelić, koja je i vodila program svečanog otvaranja koji je uveličao sastav Chorus Cantores iz Vranjica izvedbom tradicionalnih napjeva. Izložbu je otvorio prorektor za kvalitetu, kulturu i umjetnost Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Branko Matulić. Ističući važnost pojedinačne potrage za svetim ovih troje akademskih umjetnika Matulić je na isto pozvao i sve nazočne, u vremenu u kojem se otvara bezdan nerazumijevanja između ideje i ideologije. Tom prigodom istaknuo je povezanost Sveučilišta u Splitu s programom manifestacije „Dani kršćanske kulture”, podsjećajući na začetke Sveučilišta kao takvoga i njegovu vezu s teološkim učilištima i kršćanskom kulturnom i duhovnom baštinom. – Svatko se u svom odabranom prostoru slobode koristi načinima kako objasniti svijet i ljudsko bivstvovanje u njemu. Troje umjetnika u svom prostoru slobode sebi svojstvenim jezicima pokušavaju dati odgovore na neka vječna pitanja, pri čemu je, baš kao i u znanosti, postavljanje pitanja puno važnije od samih odgovora.

To je potraga za svetim! – riječi su prorektora Matulića. Govoreći o postavu izložbe, čije su pripreme za postavljanje u galeriji Sveučilišne knjižnice počele u ljeto 2015. godine, kustos izložbe Davor Stipan prigodom otvaranja zapitao se tko to u vremenima posvemašnje pomrčine Boga, u vremenima vladavine sebeljublja i učahurenosti koji uzvišene podražaje svode na vic i dosjetku, tko u takvim vremenima uopće može promišljati o svetosti?! Te dodao kako izložba „U potrazi za svetim” sadrži upravo ono što je sv. Franjo Saleški sažeo u riječima: „Onaj tko uistinu žudi za ljubavlju, iskreno je traži. Onaj tko je iskreno traži, sigurno je nalazi. Onaj tko je nađe, otkrio je Izvor Života.” Ovakva koncepcija postava koji čine radovi Dijane Ive Sesartić, Petra Ujevića i Ivana Branka Imrovića svoju nadgradnju i artikulaciju pronalazi u zajedničkoj tematskoj matrici. Koristeći široku paletu materijala i tehnika poput gipsa, bronce, terakote, pocinčane žice, kamena, drva, assemblagea i tuša tretiranih kroz punu plastiku, reljef i crtež, međusobna likovna koketiranja i prostorni odnosi izrastaju u zajedničku gestu, sinkronizirani nerv koji postaje manifestacija samog života, znak počela i svrhe. – Na svetost smo svi pozvani, najčešće u diskreciji srčanih hodnika u kojima Sveti tiho prebiva, budeći svojim dahom najdublje klijetke bića. On nas traži, a kad mu dopustimo da nas zaogrne, uspravi i čuva, upoznajemo pravu ljubav. Ta se ljubav uvijek utjelovljuje, rađa, materijalizira, opredmećuje. Ovdje kao gipsana Bogorodica, ondje kao aluminijska jabuka ili okamenjena kontura anđela… Kako je lijepo utjelovljenje ljubavi! – zaključio je kustos Stipan.

Akademska kiparica Dijana Iva Sesartić, govoreći na otvaranju i u ime kolega Ujevića i Imrovića, istaknula je kako je ova izložba izrasla iz njihove dugogodišnje suradnje, ali i vlastite potrage za svetim. Ovom prigodom istaknula je i zadovoljstvo što je izložba postavljena u galeriji Sveučilišne knjižnice, a u sklopu manifestacije „Dani kršćanske kulture”, kako bi potaknula ljude da i sami više promišljaju o ovoj temi.
Sv. Bernarda, Anđela Gabrijela, Misnicu, Posljednju večeru, Mali oblak s kišom, Raspelo, i druge radove trojca Sesartić, Ujević i Imrović moguće je razgledati u galeriji Sveučilišne knjižnice do 31. Ožujka.

Više u kategoriji: Kultura
Izvor i foto: Verbum
D. Šabić, mag. nov.