Apolitični

Otvorena Izložba hrvatskog dizajna 1516

Ovog tjedna otvorena je Izložba hrvatskog dizajna 1516 koja je mjesto izlaganja rezervirala u Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi i Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu. Izložba će biti otvorena do 16. listopada, a u sklopu izložbenog programa svi posjetitelji moći će pogledati najbolje dizajnerske hrvatske produkcije nastale u protekle dvije godine.

Izložba hrvatskoga dizajna

Deveto izdanje Izložbe hrvatskog dizajna i ove godine organiziralo je Hrvatsko dizajnersko društvo, a na ovogodišnjem izdanju predstavilo se 213 radova, od čega je 169 profesionalnih, a 44 su studentska. Radovi se predstavljeni u osam kategorija: Dizajn vizualnih komunikacija, Dizajn u digitalnim medijima/dizajn interakcije, Dizajn ambalaže, Industrijski/produkt dizajn, Prostorne i grafičke intervencije i sistemi, Modni i odjevni dizajn, Cjeloviti projekt / proizvod te Koncept / inicijativa / kritički dizajn.

Iz organizacije Hrvatskog dizajnerskog društva kao osnovni cilj postavljanja izložbe naveli su dokumentiranje trenutka osobne dizajnerske profesije koja je nastala u protekle dvije godine te prezentiranje publici visokih standarda kojima teže kada je u pitanju njihova tendencija ka svojevrsnom osloncu i podsjetniku za budućnost.

Selekcijsku komisiju ove godine sačinjavali su Iva Babaja, Andrej Filetin, Marko Golub, Silva Kalčić, Gjuro Korać, Mladen Orešić i Koraljka Vlajo, a u strogom odabiru među prijavljenim radovima izdvojili su najbolje od suvremenog hrvatskog dizajna te su tako održali visoke standarde u suvremenoj hrvatskoj dizajnerskoj produkciji.

Selekcijska komisija uz pridružene članove – francuskog dizajnera tipografije Jeana Francoisa Porcheza te njemačkog produkt-dizajnerskog dvojca Blasiusa Oska i Olivera Deichmanna dodijelili su nagrade i priznanja u svih osam kategorija, a nagrade su dodijeljene kako profesionalcima, tako i studentima.

Cijelu postavu izlagača na Izložbi hrvatskog dizajna 1516 možete pogledati na službenim stranicama Hrvatskog dizajnerskog društva, ali za potpuni uvid u dizajnerske produkte i projekte na kojima su odabrani profesionalci i studenti radili protekle dvije godine svakako posjetite prostore Muzeja za umjetnost i obrt te Izložbeni salon Izidor Kršnjavi u Zagrebu kako biste bolje doživjeli napredak hrvatske dizajnerske profesije i njeno uklapanje u svjetske suvremene okvire.