Apolitični

Otvorena izložba fotografija „Crna šuma” u Šibeniku

Putujuća izložba pod nazivom „Crna šuma” u kolovozu, točnije do 20. kolovoza, moći će se pogledati u Šibeniku u Galeriji sv. Krševan, nekima još poznatijoj kao bivšoj Galeriji Matija.
Neobična izložba, nastala u suradnji fotografa Damira Hoyke i Hrvatske vatrogasne zajednice, u spoju umjetnosti i zastrašujućih posljedica požara u isti tren izaziva divljenje, ali i strah u očima promatrača.
Organizatori, Vedran Runjić i Nina Francetić, kao osnovni cilj izložbe navode buđenje svijesti pojedinca o katastrofalnim posljedicama koje može načiniti požar pokrenut tek djelićem nepažnje.
Ljeto je doba godine kada smo svjedoci velikog broja požara. Nepažnja ili čak, u nekim slučajevima, namjerno igranje vatrom, nepovratno u samo nekoliko trenutaka može uništiti šume i zelenila koji su rasli godinama. Buđenje svijesti o bitnosti prirode koja nas okružuje samo je jedan od koraka u prevenciji neodgovornog korištenja vatre.

 Izložba fotografija „Crna šuma”


Ravnateljica galerije, Antonija Modrušan, na samom otvorenju izložbe naglasila je da su izložene fotografije spoj zastrašujućih prizora uzrokovanih brojnim požarima, ali ujedno i zadivljujući umjetnički radovi. Sanja Slavica Matešić, iz Odjela za zaštitu prirode i komunalne poslove Šibensko-kninske županije prepoznala je ovu izložbu kao veliki iskorak u informiranju većeg broja ljudi o strašnim posljedicama požara te kao bolji pristup u osvješćivanju kako odraslih, tako i djece o snazi prirode nad nama samima, ali i o našoj ulozi u kontroliranju te iste snage.


Šibensko-kninska županija u suradnji s programom HOLISTIC u procesu je kupnje nadzornih kamera i GPS sustava za vatrogasna vozila što će vatrogascima uvelike olakšati lociranje požara, brži dolazak na opožareno mjesto, a samim time i smanjenje štete nastale u prirodi.
Fotografije su nastale uglavnom na intervencijama šibenskih vatrogasaca, a izložbu je u nekoliko dana već posjetio veliki broj djece i odraslih. Fotografije će u šibenskoj Galeriji sv. Krševana biti izložene do 20. kolovoza, pa se svi koji se nađu u Šibeniku pozivaju da dođu i pogledaju zadivljujuće trenutke uhvaćene fotoaparatom. Osim razgledavanja predivnih, ali ipak uznemirujućih fotografija uništenih područja posjetitelji se pozivaju da promisle i o svojoj poziciji i ulozi u kontroliranju mogućih požara.