Apolitični

OTVOREN VENECIJANSKI BIJENALE ARHITEKTURE

Dio hrvatskog paviljona su i bunker od tri tone i podnica broda iz radionice 3. maja.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u Veneciji otvorila hrvatski paviljon “Togetherness/Togetherless” u izvedbi riječkog tima čiji je povjerenik arhitekt Idis Turato

Da se kultura u Europi lagano oporavlja i vraća u život, dokaz je i Venecijanski bijenale – Međunarodna izložba arhitekture, koji se nakon lanjskog otkazivanja službeno i konačno otvara danas, a jučer je javnosti predstavljen hrvatski paviljon “Togetherness/Togetherless” riječkog tima čiji je povjerenik arhitekt dr. sc. prof. Idis Turato. Na zadanu temu “How Will We Live Together” (Kako ćemo živjeti zajedno) odgovorili su “riječki”, uzevši dijelove riječke industrije koju su reupotrijebili “da bismo bili zajedno”.

Novost ovogodišnjeg Bijenala je i da se Zlatni lav neće dodijeliti danas, na službenom otvorenju cijele manifestacije što je bio običaj do sada, nego tek 30. kolovoza, a odluka je donesena zbog pandemije. Zlatnog lava za životno djelo ove godine dobiva Rafael Moneo, slavni španjolski arhitekt. Inače, zgodno je napomenuti i da žirijem ove godine predsjeda Kazuyo Sejima, japanska arhitektica, dobitnica Pritzkera i vjerojatno jedna od trenutačno napoznatiijih arhitektica na svijetu. Venecijanski bijenale ove godine traje do 21. studenoga.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay