Apolitični

Otvoren „Podzemni grad Paklenica”

Moderan posjetiteljski centar „Podzemni grad Paklenica” svečano je otvoren u Nacionalnom parku Paklenica, te je tako postao dio bogate prirodne i kulturne ponude jednog od najljepših prirodnih prostora Hrvatske.

Projekt izgradnje Podzemnog grada Paklenica nastao je na temeljima uređenja podzemnih tunela, izgrađenih prije više od 60 godina. Ovaj moderni projekt najveći je projekt kojeg je realiziralo vodstvo Nacionalnog parka Paklenica, a pretpostavlja se da će inovativnost projekta pridonijeti bogatoj ponudi parka i većem broju gostiju koji će prepoznati i uživati u stvarnoj prirodnoj vrijednosti parka.

Iako projekt nije u potpunosti do kraja proveden, glavnina zamišljenih planova je dovršena pa tako sada posjetitelji Nacionalnog parka Paklenica mogu uživati u dodatnim atrakcijama koje park nudi u sklopu projekta „Podzemni grad Paklenica”.

Posjetiteljski centar sa središnjom glavnom multimedijskom dvoranom nudi brojne zanimljivosti koje će privući stare, ali i neke nove posjetitelje Paklenice. Dodatne zanimljivosti te suvenirnica zainteresirat će sve prisutne, a svi željni rekreacije i adrenalina moći će se okušati i penjanjem po umjetnoj stijeni koja je postavljena u prostorima novouređenih tunela.

„Podzemni grad Paklenica”

Financiranju projekta, uz NP Paklenicu, pomogao je i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ravnatelj parka Zlatko Marasović navodi da je cilj projekta bio učiniti posjetitelje zadovoljnima i ispunjenima pozitivnim dojmovima nakon posjeta parku.

Moderan posjetiteljski centar „Podzemni grad Paklenica” osmišljen je kao veliki korak za Nacionalni park Paklenica u sklopu kojeg ć  ponuda zanimljivosti i prirodnih ljepota ovog područja Hrvatske biti atraktivnija i dostupnija gostima, ali i samim Hrvatima. Kroz posjetiteljski centar svi gosti parka trebali bi spoznati istinske prirodne ljepote i vrijednosti parka te iz njega izaći ispunjeni pozitivnim i ugodnim dojmovima.

Kako cjeloviti projekt još nije dovršen te se nastavlja u rujnu izgradnjom još dviju dvorana, pretpostavlja se da će po završetku radova Nacionalni park Paklenica s novim atributom, podzemnim gradom Paklenica, poboljšati i iskristalizirati vizure ovog prirodnog područja koje s razlogom nosi titulu Nacionalnog parka od 1949. godine.