Apolitični

Otvoren novi stan Udruge za inkluziju „Lastavice“

Nešto prije Uskršnjeg blagdana je u Ulici Ruđera Boškovića uz prigodnu svečanost otvoren novi stan Udruge za inkluziju „Lastavice“. Riječ je o 12. stambenoj zajednici te udruge i trećem stanu u njenom vlasništvu.

Prvenstveni cilj je bio deinstitucionalizacija. Život u domu nije prirodan život. Dakle da oni koji će se useliti u stan žive prirodno, kao što živimo svi mi. Tako se i osamostaljuju, jer moraju voditi i brigu o prostoru u kojem se nalaze, kao i o sebi. Moraju sami sebi skuhati, oni moraju oprati suđe, ali i međusobno brinuti jedni o drugima. Krajnji cilj je da se zaposle, jer njima nije oduzeta poslovna sposobnost. Cilj je dakle, ne živjeti samo u stanu, ili imati dobre odnose sa susjedima, nego i u okruženju ljudi koji rade, jer se tako mijenja i njihova percepcija o samima sebi i nevjerojatno su ponosni na to, jer svijest o tome da radiš rezultira sviješću da koristiš“, kazala je Danijela Jelić, predsjednica udruge, zahvaljujući svim građanima i donatorima te bivšim vlasnicima stana zahvaljujući čemu se i uspjelo kupiti stan u Boškovićevoj ulici, koja je 2000. godine i osnovala „Lastavice“.
Inače, kroz udrugu, prošlo je 12 osoba bez teškoća, a danas se njihovo zbrinjavanje vrši preko „Maestrala“, a sa posebnim potrebama zbrinjava se 35 osoba. Operativne poslove vodi direktorica udruge Mirka Brkić, koja napominje da su čak tri stana u vlasništvu samih korisnika, koji su ostali u njima, a neki od korisnika su im se pridružili s tim da postoji stalna podrška udruge. Također, postoji i dislocirana podružnica u Imotskom gdje je smješteno osam korisnika. U novootvorenom stanu trenutno je smješteno četvero štićenika, a uskoro će im se pridružiti i peti. Ispred Grada Splita, koji je jedan od donatora udruge, svečanosti otvaranja je prisustvovala i zamjenica gradonačelnika Aida Batarelo, zajedno sa Ninom Miličević, savjetnicom gradonačelnika za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu.

Više u kategoriji: Život
Izvor i foto: split.hr
D. Šabić, mag. nov.