Apolitični

Otvoren novi stalni izložbeni postav Biskupske palače u Dubrovniku

Novi stalni izložbeni postav Biskupske palače u Dubrovniku svečano je otvoren u srijedu navečer na prvom i drugom katu zgrade u povijesnoj jezgri grada, a izložene su umjetnine od srednjega vijeka do 19. stoljeća iz kolekcije dubrovačkih biskupa.

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić izjavio je kako su se na proučavanju palače i njezina postava smjenjivale generacije povjesničara umjetnosti, arhitekata, građevinara, konzervatora i restauratora.

“Dubrovački biskupi, moji prethodnici na službi, također su povezani s ovim otvaranjem. Od biskupa Tome Jedrlinića, koji je najzaslužniji da je vlasteoska palača Sorkočevića sredinom 19. stoljeća kupljena za službenu rezidenciju dubrovačkih biskupa, preko biskupa mučenika Josipa Carevića, koji je početkom 30-ih godina prošloga stoljeća kao pasionirani ljubitelj umjetnosti utemeljio biskupsku pinakoteku i angažirao restauratore, pa do biskupa Severina Perneka, koji se zbog potresa morao iseliti, ali se pobrinuo da pinakoteka nastavi djelovati u prizemlju, kako vrijedna djela ne bi ostala skrivena od očiju ljubitelja umjetnosti“, podsjetio je biskup Uzinić.

Cijeli članak možete pročitati na: narod.hr

Foto: Pixabay