Apolitični

Otvoren grandiozni solarni kompleks u srcu najsuše pustinje na svijetu

U Čileu je otvorena prva solarna termoelektrana u Latinskoj Americi, grandiozni projekt u pustinji Atacama, koji će toj zemlji olakšati put da lakše postigne cilj – ugljičnu neutralnost do 2050. godine.

Fascinantni projekt Cerro Dominador u najsušoj pustinji na svijetu, vrijedan 1,4 milijarde američkih dolara najavljen je još 2013. godine, koristit će tehnologiju koja omogućuje skladištenje sunčeve topline za proizvodnju električne energije satima, pa čak i noću, za razliku od tradicionalnih fotonaponskih solarnih elektrana ili vjetroelektrana koji struju proizvode samo dok sunce svijetli ili puše vjetar.

– Bogat suncem i vjetrom, Čile ima obvezu iskoristiti obnovljivu prednost za ukidanjem ugljena iz elektroenergetskog sektora do 2040. godine i postići ugljičnu neutralnost. Nekada smo bili siromašni energijom, imali smo nešto malo nafte, ugljena i plina, ali smo neizmjerno bogati kada je u pitanju energija budućnosti. Imamo pustinje s najvećim sunčevim zračenjem na svijetu, izjavio je ponosno Čileanski predsjednik Sebastian Piñera.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Afp/Afp/Profimedia