Apolitični

Otvoren Festival viteških igara otoka Korčule

Festival viteških igara sjajnim mimohodom po ulicama i trgovima srednjovjekovnog grada Korčule svečano je otvoren. Tom prigodom predstavile su se viteške udruge s otoka Korčule i gosti iz Kotora.

Nastupili su: KUD Moreška iz Korčule, KPD Bratska sloga-Žrnovo, Folklorno društvo Kumpanija iz Vele Luke, Viteško udruženje Kumpanjija Blato, VU Kumpanija Čara, VU Kumpanjija iz Pupnata te gostujuća skupina Bokeljske mornarice iz Kotora u Crnoj Gori. Festival je otvorio gradonačelnik Korčule, Andrija Fabris, ujedno i predsjednik TZ Grada Korčule, koji je izrazio zadovoljstvo jer godinama okuplja više od tisuću Korčulana i njihovih gostiju koji se skupa uklapaju u ovaj jedinstveni događaj. Kako se prisjetio umjetnički voditelj, prof. Goran Oreb, Festival viteških igara je na inicijativu TZ Korčule djelovao od 1997. do 2004. godine da bi se nakon 10 godina stanke opet, 2014. g., u organizaciji TZ i pokroviteljstvom grada Korčule nastavio održavati spomenuti festival koji je omogućio da se u Korčuli održi međunarodni ICTM kongres za etno koreografiju i tradicionalnu glazbu, čime se potvrdilo stajalište da je otok Korčula jedinstven po viteškim igrama s mačevima, a tradicija izvođenja je duža od 400 godina. To, uostalom, po bogatstvu folklornog naslijeđa svrstava Korčulu među vodeće otoke na Sredozemlju.

Festival viteških igara otoka Korčule privlači goste

Stalni gost festivala i pomagač je Elsie Ivancich Dunin iz SAD koja je 2011. g. postala počasna građanka grada Korčule zbog izuzetnih zasluga u istraživanju, očuvanju i širenju tradicijske glazbe, uključujući folklornu, popularnu, klasičnu i gradsku glazbu i ples. Gospođa Dunin je suradnica i savjetnica na Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu. Sinoć nam je sa zadovoljstvom potvrdila kako su viteški mačevalački plesovi s otoka Korčule prisutni u hrvatskim zajednicama diljem svijeta gdje promiču identitet, specifičnost i vrijednost Korčule po svijetu. Sinoćnji je mimohod započeo od predjela Sv. Nikola, preko trga Plokate, te kroz glavni ulaz u grad, gdje su udruge na pojedinim trgovima izvodile kraći revijalni program uz fragmente plesova s mačevima. Svoje točke su zatim izvodili pred punim tribinama na Trgu pomirenja, dok su se ostali smjenjivali pred gradskim ulazom što je omogućilo svima da bez gužve mogu pratiti na dvije lokacije izvođače uz tradicionalne odore, brojne atraktivne plesne pokrete, sudare mačeva koji su iskrenjem mamili posjetitelje na duži pljesak. Korčula je tako potvrdila umijeće organiziranja različitih kulturno-zabavnih priredbi na otvorenom prostoru poput ovog Festivala viteških igara. Čestitke!