Apolitični

Otvoren Festival svjetske književnosti u Splitu

Iako se Festival svjetske književnosti u Zagrebu odvija već četvrtu godinu za redom, ovo je njegovo prvo izdanje u Splitu. Svečano otvorenje prvog izdanja Festivala svjetske književnosti u Splitu odvilo se jučer, 5. rujna, u prostorijama Gradske knjižnice Marka Marulića.

Nakon uvodnog glazbenog dijela u sklopu kojeg je jazz duo s vokalisticom Anom Benzon uz klavirsku pratnju Ivana Božičevića publiku pozdravio izvedbama Runjićeve pjesme „Galeb i ja” te neslužbene romske himne „Đelem, đelem” glavna riječ pripala je ravnatelju gradske knjižnice Marko Marulić, Draženu Šaškoru te moderatorima Srećku Jurišiću, pročelniku odsjeka za talijanistiku pri Filozofskom fakultetu u Splitu i književniku Nebojši Lujanoviću koji predaje na Filozofskom fakultetu u Splitu.

Dražen Šaškor pozdravio je sve prisutne te ih kratko uputio u program koji će se odvijati u prostorima knjižnice do 11. rujna. Srećko Jurišić posebno se osvrnuo na dio programa posvećenog Umbertu Ecu, a kojeg će voditi najveći poznavatelj djela i opusa ovog književnika, Ugo Volli. Poseban osvrt Jurišić je dao i na dio programa čija okosnica su radovi talijanskih književnika Paola Zardia i Paola Cognettia na temu „Prekretnice u ljudima, vremenu i prostoru”.

Festival svjetske književnosti

Nebojša Lujanović osvrnuo se na ostatak splitskog programa Festivala svjetske književnosti, te je kratko sve prisutne uveo u program u sklopu kojeg će gostovati Renato Baretić u susretu srednjoškolaca s pisanjem lektire te Goran Vojnović koji će predstaviti svoju novu knjigu „Smokva”. Tribinu „Autoritet i banalnost zla” vodit će bivši autori Feral Tribunea, Ivica Đikić, Predrag Lucić i Boris Dežulović. Kao bonus programu biti će gostovanje Adriane Altaras na temu „Splitski Židovi i današnji Split”.

Za umjetnički dojam pobrinuli su se studenti glume s UMAS-a koji su recitirali izbor iz romske poezije nakon čega je uslijedila projekcija dokumentarnog filma o Romima Koritarima.

Svečana večer otvorenja festivala začinjena je humanitarnom notom u sklopu koje je knjižnica Marka Marulića darovala knjige knjižnici romske zajednice u Kutini.