Apolitični

Otvoren Dijecezanski muzej u Požegi

U Požegi je 1. listopada otvoren Dijecezanski muzej u čijem stalnom postavu se nalazi zbirka sakralne kulturne baštine te zbirka moderne i suvremene hrvatske umjetnosti.

Dijecezanski muzej požeške biskupije osnovan je još prije sedamnaest godina, točnije 1999. godine, a sve ove godine u muzeju se prikupljala, pohranjivala i čuvala sakralna baština grada Požege te njegove biskupije. Dijecezanskom muzeju u Požegi tako su ovim otvorenjem pripali i svi predmeti koji su se nalazili u Dijecezanskom muzeju Zagrebačke nadbiskupije, a koji su podrijetlom iz župa Požeške biskupije. Također, požeškom Dijecezanskom muzeju pripali su i predmeti koji su se nalazili na Odjelu Dijecezanskog muzeja Zagrebačke nadbiskupije koji od 1974. godine djeluje u župi Velika.

Idejni autor interijera muzeja jest Mario Beusan, Marijana Repić-Braun bila je odgovorna za izbor i stručnu obradu sakralnog kiparstva i slikarstva od 17. do 19. stoljeća, Arijana Koprčina zadužena je bila za izbor i obradu liturgijskih predmeta izrađenih u metalu, Jelena Ivoš, za izbor i obradu liturgijskog ruha, a Nikolina Mandić za izbor i obradu liturgijskih knjiga. Ivanka Rebarski bila je zadužena za izbor i obradu djela moderne i suvremene umjetnosti, a Ivica Žuljević za koordiniranje poslova. Stručni i autorski tim također je pripremio knjigu „Dijecezanski muzej u Požegi i Riznica požeške kulture” gdje je vidljivo sve što je eksponirano u muzeju.

Na otvorenju požeškog Dijecezanskog muzeja okupljenima se obratio požeški biskup i msgr. Antun Škvorčevć koji je naglasio kako se zbirka požeškog muzeja sastoji od sakralne zbirke, zbirke moderne i suvremene hrvatske umjetnosti, etnografske zbirke, zbirke plakata te grafičke zbirke. Nadbiskup Škvorčević također je naglasio da su predstavljene zbirke odraz identiteta hrvatskog čovjeka požeškog kraja, te tvore sakralno i umjetničko jedinstvo požeškog Dijecezanskog muzeja.

Izloženih dvjestotinjak predmeta, u sklopu sakralne zbirke, predmeti su nastali između 15. i 20. stoljeća, a svi posjetitelja muzeja moći će vidjeti i oko dvjesto slika i skulptura suvremen i moderne hrvatske umjetnosti. Posebnost muzeja jesu i slike Ive Dulčića, poznatog i cijenjenog hrvatskog slikara 20. stoljeća prepoznatljivog po jakom koloritu i motivima rodnog kraja, a koje je muzeju poklonila slikarova supruga Miroslava Dulčić.