Apolitični

Otvoren 8. Agro Arca sajam u Trilju

Sve se lijepo i ugodno poklopilo. Sunčano vrijeme, prirodna ljepota gradića na Cetini, puno posjetitelja, zanimljivi izlagači i ugledni strani i domaći gosti na svečanom otvaranju 8. Agro Arca međunarodnog sajma inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji.

Domaćini su najavili predstavljanje oko 300 inovacija i proizvoda iz ovih gospodarskih djelatnosti, koje možete pogledati u naredna tri dana u osnovnoj školi i gradskoj športskoj dvorani Trilj.
Svečano je bilo na otvaranju sajma uz nastup kulturno-umjetničkih društava; nazočne su s prigodnim riječima pozdravili predstavnici s lokalne i županijske razine, potom iz Udruge inovatora Hrvatske, gosti iz inozemstva, a u ulozi izaslanika pokrovitelja sajma, predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, bio je splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja. Njemu je pripala čast i otvoriti ovaj međunarodni sajam, a goste i uzvanike te sve nazočne u gradskom parku počastio je biranim i diplomatskim riječima.

„Ovo je zaista jedna hvale vrijedna aktivnost, sajam koji je potreban našoj domovini, a mi kao Splitsko-dalmatinska županija sufinanciramo brojne i slične manifestacije, kao i neke stručne konferencije u području visokih znanosti, pa smo i ovaj sajam pripomogli značajnim sredstvima jer je jako važno animirati, motivirati naše proizvođače kako bi mogli i na ovakav način oživljavati naše gospodarstvo“, ističe Ževrnja, ali i dodaje kako smo „svjesni činjenice da naša domovina ima potencijala prehraniti dvadesetak milijuna stanovnika; moramo se okrenuti radu i prehrambenoj proizvodnji, a ovdje grad Trilj čini odlične iskorake i sajmom i specijaliziranom agro poduzetničkom zonom“.
Nakon otvorenja 8. Agro Arce, započelo je razgledanje štandova u školi i dvorani uz prigodno druženje, a za poslijepodne najavljena su stručna predavanja. Podsjetimo, glavna tema sajma uloga je mladih u razvoju poljoprivrede pa će se drugog dana održati i konferencija „Mladi i poljoprivreda: iskustva i perspektive.“

Prošetali smo sajmom koji je već na samom početku polučio odličnu posjećenost jer je vladala poprilična gužva na štandovima, a s nekima od njih smo i porazgovarali.
Grad Bjelovar se tako predstavio sa svoje tri inovacije koje nam opisuje pročelnica za gospodarstvo ovoga grada.
„Ovaj put smo odabrali tri vrste proizvoda obzirom kako se 40% stanovnika Bjelovara bavi poljoprivredom; mi imamo komušine i ostatak komušine od kukuruza, pa su se žene našeg grada udružile u zadrugu te proizvode cekere za laptop. Petnaest godina je od osnivanja ekološke udruge u gradu Bjelovaru i oni imaju svoju inovaciju obogaćenu mikroorganizmima iz staništa Bilogore koji obogaćuju proces biokompostiranja i za kraj nadzor procesa koji se odvija u plastenicima s posebnim instrumentarijem kao trećom inovacijom.“

Jedna od cetinskih općina, tog lijepog djela Dalmatinske zagore općina je Otok koja se predstavila s, kako kažu, najzdravijim medom, i narodnom nošnjom koje izrađuju vrijedne ruke žena otočkog kraja te tako čuvaju povijesnu i kulturnu baštinu od zaborava.

Posjetite i vi 8. Agro Arca sajam koji će potrajati do nedjelje kada će najuspješnijim inovatorima i izlagačima biti uručene nagrade.

Više na: www.sajaminovacija.com

D. Šabić, mag. nov.