Apolitični

Otvoren 11 milijuna eura vrijedan najmoderniji podatkovni centar u Hrvatskoj

Podatkovni centar vrijedan 11 milijuna eura, koji je izgrađen u zagrebačkom naselju Otok, najmoderniji je takav centar u Hrvatskoj, ali i regiji. Kako je istaknuto na predstavljanju centra, njegovom izgradnjom, A1 Hrvatska, spreman je pružiti uslugu najzahtjevnijim korisnicima u privatnom i javnom sektoru. Izgrađen je prema Tier III kriterijima UpTime instituta, a poslovnim korisnicima zajamčena je godišnja maksimalna dostupnost odnosno funkcioniranje kritične infrastrukture kao što su povezivost, napajanje i hlađenje sustava.

Inače u sam je podatkovni centar, koji se prostire na više od dvije tisuće četvornih metara utrošeno 220 tona armature i 5.500 tona betona te je, sukladno zahtjevima za Tier III certifikaciju, u stanju izdržati potrese do magnitude 9 po Richterovoj ljestvici.

Potražnja za cloud uslugama i kolokacijom rastu iz dana u dan. Uslijed masovnog rada na daljinu, značajnog porasta korištenja online servisa i usluga, kako u poslovne tako i privatne svrhe, dostupnost i sigurnost podataka nemaju cijenu. Bili smo hrabri i unatoč pandemiji i ostalim otegotnim okolnostima investirali smo 11 milijuna eura u ovu najmoderniju banku podataka u regiji koja je izgrađena u samo godinu dana. Ovime smo još jednom, uz ubrzanu izgradnju 5G mobilne mreže i fiksne optičke mreže, potvrdili svoju predanost digitalizaciji Hrvatske, istaknuo je predsjednik uprave A1 Hrvatska Jiří Dvorjančanský.

Iz A1 Hrvatska pohvalili su se kako već imaju nekoliko korisnika koji su svoje podatke odlučili čuvati u njihovom podatkovnom centru. Jedan od njih je Generali osiguranje čiji je predsjednik Mario Carini istaknuo kako će kolokacija njihove IT infrastrukture po najvišim sigurnosnim standardima zaštite omogućiti dodatnu sigurnost za njihove klijente. 

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: A1 Hrvatska