Apolitični

Otvaranje izložbe „Kantoci – Šimunović”

U okviru manifestacije „Dani Sinjske alke i Velike Gospe” u petak, 15. srpnja u Galeriji Sikirica s početkom u 20 sati održat će se svečano otvaranje izložbe „Kantoci – Šimunović”.

Ova izložba prikazat će djela dvoje eminentnih hrvatskih umjetnika, bračnog para – Ksenije Kantoci i Frane Šimunovića. Izložba je rezultat suradnje Galerije Sikirica s Modernom galerijom u Zagrebu u čijem se fundusu zahvaljujući donacijama iz osamdesetih godina 20. stoljeća, njihova djela i nalaze.
Istaknuta hrvatska kiparica Ksenija Kantoci (Trebinje, 9. srpnja 1909. – Zagreb, 6. rujna 1995.) darovala je 1985. i 1990. godine Modernoj galeriji dvadeset skulptura i četiri crteža koji su od iznimne važnosti u izučavanju njenog bogatog kiparskog opusa. Djela iz kiparičine donacije obuhvaćaju period njezina umjetničkog stvaralaštva od 1954. do 1984. godine, tematski definiranog portretom, ženskom figurom iz Dalmatinske Zagore, ciklusom Velika i mala figura, Njih troje, Igre i Jahačica/Europa, mitološkim likovima Sizifa i Anteja, te skulpturama naziva Dimnjak/Suđenice.

Izložba „Kantoci – Šimunović”, dođite na otvaranje

Univerzalna tema Ksenije Kantoci ljudska je sudbina i iskustvo pregnantne samoće u postojanju svih bića. Ljudska figura lišena opisnih detalja u žarištu je njenog kiparskog studiranja i opservacije od 50-ih do 80-ih godina 20. stoljeća.
Frano Šimunović (Dicmo, 9. listopada 1908. – Zagreb, 28. ožujka 1995.), sin slavnog književnika Dinka Šimunovića i jedan od eminentnijih hrvatskih zavičajnih pejzažista, darovao je Modernoj galeriji pedeset i jedno svoje djelo vrhunskog umjetničkog izričaja iz sedamdesetih i osamdesetih godina 20. stoljeća. Već u vrijeme studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu Frano Šimunović osjeća privrženost zavičajnom pejzažu Dalmatinske zagore da bi se 1936. godine usredotočio na pejzaž kao ishodište svog slikarskog promišljanja, naslutivši da se u temi pustog kamenjara Zagore, u tisućljetnim međama i baštinama kriju oni problemi koji se poklapaju s njegovim osjećajem slikarskog.
Izložba ostaje otvorena do 15. rujna.